Hrvatsko-slovenska granica u fokusu Bledskog foruma

Jedan od panela bit će posvećen Zapadnom Balkanu i procesu proširenja Evropske unije (Bled Strategic Forum / Flickr)

Na Bledu je počeo dvodnevni Strateški forum, koji će se ove godine baviti globalizacijom i digitalizacijom, ali i situacijom u državama zapadnog Balkana i njihovim putem prema Europskoj uniji.

Tema ovogodišnjeg međunarodnog skupa je “Nova realnost”, odnosno promjene u ekonomiji, diplomaciji i na sigurnosnom planu, izazvane globalizacijskim i digitalizacijskim trendovima.

Konferenciju od 2006. organiziraju slovensko ministarstvo vanjskih poslova i Centar za europsku perspektivu.

Jedna od tema je i arbitražna presuda o granici Slovenije i Hrvatske, te je slovenski premjer Miro Cerar iskoristio boravak popredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa na Bledu, te mu prenio stajališta svoje vlade. O tome je s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Federicom Mogherini razgovarao i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Cerar je pred novinarima izrazio nezadovoljstvo Slovenije hrvatskim odbijanjem primjene arbitražnog rješenja, istaknuvši da i Europska komisija smatra kako presudu treba poštovati i primijeniti.

Pritisak na Hrvatsku

“Dobio sam potvrdu da Komisija smatra kako je poštivanje međunarodnih ugovora obveza, te da se to odnosi i na arbitražni sud. Timmermans je naglasio da je arbitraža bila jedna od obveza Hrvatske u njezinim pristupnim pregovorima s Europskom unijom”, kazao je slovenski premijer.

“Slovenija se priprema na implementaciju presude i Hrvatskoj nudi ruku, no nezadovoljni smo nedavnim reakcijama hrvatske strane”, dodao je Cerar.

Najavio je i da će Slovenija, ako uskoro ne bude zajedničkog dogovora o implementaciji, “sama učiniti ono što može”.

I šef slovenske diplomacije Erjavec na istu temu je razgovarao s Mogherini, rekavši poslije da mu je i visoka predstavnica kazala kako međunarodne ugovore treba poštovati i primjenjivati.

“Rasprave o arbitraži nastavit će se danas i sutra – kroz cijelo vrijeme trajanja Bledskog strateškog foruma”, najavio je Erjavec. Još je rekao kako će “pritisak na Hrvatsku imati svoj učinak prije ili kasnije”.

‘Nova vizija za novu realnost’

Bledski strateški forum okupit će u dva dana visoke dužnosnike Ujedinjenih naroda, Europske unije i NATO-a, kao i država Zapadnog Balkana, koji će razgovarati o nizu najaktualnijih regionalnih i globalnih pitanja.

Među temama koje će biti predmet razmatranja su promjene u svijetu i izazovi koje one nose, potreba za snažnim demokratskim rukovođenjem uz prihvaćanje nove realnosti, položaju EU u izmijenjenom svetu, o Zapadnom Balkanu, ljudskim pravima u vremenima promjena, digitalnoj diplomaciji i drugim, najavljeno je uoči susreta.

U svjetlu dramatičnih promjena u svijetu, uz globalizaciju i digitalizaciju s jedne strane i postojeće političke, ekonomske i socijalne elite koje gube uporište, lideri će raspravljati o tome kako prihvatiti novu realnost, a ne zaboraviti vrijednosti na kojima su zasnovana moderna društva, stoji u najavi.

Jedan od panela bit će posvećen Zapadnom Balkanu i procesu proširenja EU.

Neki potezi EU, kako organizator navodi u najavi, kao što je neslaganje lidera EU prošlog prosinca o tradicionalnim zaključcima koji se odnose na proširenje, sugeriraju da Unija nije zainteresirana dovoljno za to da proširenje nastavi istom dinamikom.

I o lažnim vijestima

Nova realnost bit će predmet diskusije još jednog panela – “Nova vizija za novu realnost”, na kojem se očekuje sudjelovanje šefa turske diplomacije Mevluta Cavusoglua, ministra vanjskih poslova Mađarske Petera Szijjarta i drugih.

Bit će upriličeni i razgovor s predsjednikom Opće skupštine UN-a Miroslavom Lajčakom, a neće biti zaobiđena ni situacija u medijima i jedan od najvažnijih izazova suvremenog svijeta, a to su svakako lažne vijesti.

Stoga će biti održan poseban panel pod nazivom “Lažne vijesti – jesu li medijima i dalje potrebni urednici”.

Drugog danas foruma bit će održan panel posvećen položaju EU u izmijenjenoj realnosti, a raspravljat će se i o digitalnoj diplomaciji 21. stoljeća.

Bledski strateški forum okupit će oko 1.000 sudionika i gostiju iz gotovo 70 zemalja, a održat će se pod sloganom “Nova realnost”.

Izvor: Al Jazeera i agencije