Pupovac: ‘Za dom spremni’ je fašistički i zločinački pozdrav

'Ustaštvo se', smatra Pupovac, '25 godina taložilo u Hrvatskoj' (Arhiva)

Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ocijenio je u Banjoj Luci kako sadašnja vlast u Hrvatskoj treba spriječiti jačanje ekstremizma i nastojanja da se rehabilitira ustaštvo, jer smatra da je to postala opasnost koja može ugroziti cijeli državni projekt.

Pupovac je ovo izjavio u intervjuu koji je emitovala Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) nakon što se u Banjoj Luci sastao s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, a u saopćenju stoji da su razgovarali o izgradnji infrastrukturnih objekata koji povezuju Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i obnovi nekoliko spomenika na teritoriji Hrvatske koji bi trebali svjedočiti o stradanju Srba, a dali su i podršku izradi deklaracije o pravima i zaštiti Srba u regiji.

U intervjuu za RTRS Pupovac je, opisujući trenutno stanje u Hrvatskoj, ocijenio kako je u zemlji oživjela jedna vrsta ekstremnog mišljenja, govora i nastupanja, dodavši da je i on lično na meti takvih ekstremista s ciljem da se od njega napravi neprijatelj Hrvatske i hrvatskog naroda.

“Nije lako biti Srbin u Hrvatskoj u takvim okolnostima, ali činimo sve da se te okolnosti promijene”, kazao je Pupovac.

Nedopustivim je ocijenio i pokušaje organizovanja referenduma o izmjenama izbornog zakona kojima bi se dovela u pitanje prava pripadnika nacionalnih manjina da sami biraju svoje saborske zastupnike.

Sve je opisao kao konačni ishod trenda po kojem se postepeno “kvarilo” sve ono što je postignuto u procesu pridruživanja Hrvatske Evropskoj uniji, a sve je, kako je ocijenio, kulminiralo kad je Tomislav Karamarko posegnuo za nacionalističkom politikom kako bi digao HDZ na noge.

Karamarko je time uspio vratiti HDZ na vlast, ali zbog toga je država propatila i ušla u sukobe od kojih se danas nije oporavila, smatra Pupovac.

‘Ustaštvo se taložilo godinama’

Na pitanje o sporovima o pozdravu “Za dom spremni” Pupovac je odgovorio konstatacijom da je rječ o fašističkom i zločinačkom pozdravu pod kojim su počinjeni strašni zločini.

“Takav pozdrav ne smije imati pravo građanstva ni u Hrvatskoj niti izvan nje”, kazao je Pupovac.

Izjavio je da je dobro što je ploča sa spornim pozdravom maknuta iz Jasenovca, ali nije dobro to što je tek premještena u Novsku, jer joj zapravo nije mjesto ni tamo, kao ni bilo gdje drugdje.

“To je velika, velika greška”, kazao je Pupovac. Upozorio je da ustaških pozdrava ima i drugdje po Hrvatskoj, a niko se na to ne obazire baš kao što se ne obazire ni na činjenicu da ulice nose naziv po Mili Budaku ili 10. aprilu.

Ustaštvo se, smatra Pupovac, 25 godina taložilo u Hrvatskoj i s pločom u Jasenovcu zapravo je “puknulo poput čira”.

Kazao je da HDZ, koji računa na glasove ekstremista, ne može biti ni demokršćanski ni evropski jer su takvi ekstremisti opasni i za Hrvatsku i za sam HDZ.

“Očekujemo da se tu pošalju jasne poruke i napravi jasan rez”, rekao je Pupovac, dodavši da neki žele “oprati” kvislinge i poražene ideologije i onda ih instalisati kao zvanične, što, po njegovom sudu, “može uništiti Hrvatsku kao državni projekt”.

‘Tito je bio vodeći antifašist’

Pupovac je kazao kako žali što je maknuto ime Trga maršala Tita u Zagrebu jer je, za njega, riječ o jednom od vodećih antifašista i čelnika koji je Staljinu rekao “ne” kad se drugi nisu usudili, koji je stvorio respektabilni pokret nesvrstanih i liberalniju formu socijalističkog poretka nego bilo gdje drugdje.

Komentarišući odnose koje Hrvatska ima sa susjednim državama Pupovac je ocijenio kako zaista postoje ozbiljni problemi, a susjedi ne smiju biti neprijatelji.

Problemi su se gomilali, nisu se rješavali, a u Hrvatskoj se mislilo da će kao članica Evropske unije moći šta god želi, smatra Pupovac.

Ocijenio je kako bi Hrvatska i Bosna i Hercegovina morale bolje razumjeti jedna drugu, naprimjer u slučaju gradnje Pelješkog mosta, jer svađe o tome ne vode ničemu, a isto vrijedi i za odnose Hrvatske i Srbije.

Izvor: Agencije