Cerar: Plenković u New Yorku prešao svaku mjeru

Miro Cerar, Slovenija
Miro Cerar je kao neposredni povod za ostavku naveo odluku Vrhovnog suda da se referendum mora ponoviti (EPA)

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je da je njegov hrvatski kolega Andrej Plenković u svom govoru prošle sedmice u New Yorku “išao preko svake mjere” i da je stoga bio primoran otkazati njihov dogovoreni sastanak, do kojeg je trebalo doći u srijedu u Zagrebu.

Pregovori s Hrvatskom o provođenju arbitražnog rješenja moći će se nastaviti tek kad se “promijene okolnosti”, odnosno kad Hrvatska pristane na saradnju u vezi s provođenjem arbitražne presude i kad je prizna kao važeći međunarodni dokument, rekao je Cerar u večernjem razgovoru za RTV Slovenija.

Ponovio je da “nije imao izbora” nego otkazati dogovoreni susret s hrvatskim premijerom Plenkovićem nakon njegovog nastupa na Generalnoj skupštini UN-a.

Za Plenkovićev govor, u kojem je kazao da je arbitraža kompromitovana i da to nije poticaj državama koje bi u budućnosti mogle tražiti posredovanje arbitraže u svojim sporovima, Cerar je kazao da je “išao preko svake mjere”.

“Zato nisam mogao”, rekao je, “učiniti ništa drugo nego otkazati sastanak” jer je svojim govorom hrvatski premijer “prekršio” raniji dogovor i najavio da će Hrvatska i dalje negirati arbitražno rješenje i smatrati ga ništavnim, čime ona “krši” i međunarodno pravo.

“Ako se stav Hrvatske u međuvremenu promijeni, onda ćemo naš dijalog moći nastaviti”, kazao je Cerar.

Nove karte u skladu s presudom

Pojasnio je da hrvatskim plovilima koja uplove u dio Piranskog zaljeva koji je Sloveniji dodijelio arbitražni sud policija zasad izriče samo opomene i registruje takve incidente, dok će “šira” primjena kontrole tog dijela zaljeva biti moguća kad za nekoliko sedmica parlament na prijedlog Vlade usvoji više zakona prilagođenih arbitražnom rješenju.

Prvi zakon koji bi parlament trebao prihvatiti jest interventni zakon kojim bi se garantovala prava slovenskih državljana koji, prema presudi arbitara, ostaju na “hrvatskoj” strani, kazao je Cerar.

On nije potvrdio nezvaničnu informaciju televizijske stanice POP TV da će njegova vlada još ove sedmice potvrditi geografske karte u skladu s arbitražnom presudom.

Izvor: Agencije