Obavještajne agencije BiH i Hrvatske tvrde da nema špijunske afere

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u utorak da su čelnici obavještajnih agencija Bosne i Hercegovine i Hrvatske zaključili da nije bilo nezakonitog prisluškivanja hrvatskih političara i gospodarstvenika te je sve drugo nazvao medijskim podmetanjem.

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske Danijel Markić sastao se u utorak u Sarajevu s ravnateljem Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osmanom Mehmedagićem, nakon što su hrvatski mediji objavili da je OSA prisluškivala hrvatske poslovne ljude i političare iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

“Nema nikakve obavještajne afere i sve službe rade u okviru zakona”, rekao je Mektić novinarima nakon sastanka, kako prenosi Hina.

“Konstatovano je da je saradnja dvije službe jako dobra i da će biti nastavljena u budućnosti. Takođe je konstatovano da na neki način treba ‘spustiti’ medijski isprovociranu aferu”, dodao je. 

‘Medijsko podmetanje’

Po njegovim riječima, Markić i Mehmedagić su se složili da nije bilo ničega što bi se moglo opisati kao “ofanzivno i nezakonito” djelovanje jedne službe protiv druge.

Aferu je Mektić opisao kao “medijsko podmetanje”, u čije motive nije želio ulaziti.

Smatra da na to ne treba nasjedati, jer su prioritet dobri odnosi dvije države u sigurnosnom sektoru.

Upitan jesu li preslike dokumenata koje navodno potječu iz OSA-e i objavljene u zagrebačkom tjedniku Nacional autentične, Mektić nije žalio izravno odgovoriti, ustrajući da je sve rekao kada je kazao da nema nikakve afere i da nije bilo nikakvih nezakonitosti.

Nacional je objavio je dokumente o prisluškivanju hrvatskih gospodarstvenika i dužnosnika, navodeći da je OSA duže vremena nelegalno provodila mjere praćenja i prisluškivanja.

U tjedniku tvrde da su, temeljem uvida u više tajnih izvještaja OSA-e, došli do dokaza da ta služba “vodi specijalni rat protiv Hrvatske, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini”.

Izvor: Agencije