Tusk: Jačanje uloge EU-a na zapadnom Balkanu

Donald Tusk je pozvao čelnike Evropske unije na neformalnu večeru i samit, 29. septembra u Tallinnu (EPA)
Donald Tusk je pozvao čelnike Evropske unije na neformalnu večeru i samit, 29. septembra u Tallinnu (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk naveo je jačanje uloge Evropske unije na zapadnom Balkanu kao jedan od prioriteta politike EU-a.

Tusk kaže da će čelnicima EU-a, a u dogovoru s premijerom Bojkom Borisovim, predložiti da se sljedeći samit EU – Zapadni Balkan održi u maju iduće godine u Bugarskoj.

“Trebali bismo nastaviti razvijati međunarodnu ulogu EU-a i u našem susjedstvu i na globalnom nivou. Na samitu EU-a u oktobru predložit ću da razgovaramo o našoj reakciji na razvoj odnosa s Turskom, a za maj iduće godine predlažem, uz dogovor s premijerom Borisovim, da se okupimo u Bugarskoj na zapadnobalkanskom samitu”, poručio je Tusk u pismu čelnicima zemalja članica EU-a.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk predsjedavat će neformalnom večerom koja prethodi samitu čelnika EU-a, koji će se 29. septembra sastati u Tallinnu.

Digitalne tehnologije

Sam samit bit će posvećen digitalnim tehnologijama. Tusk u svom pozivnom pismu čelnicima EU-a navodi da Unija nastavlja rad i fokus na oblastima kao što su migracije, sigurnost, ekonomska i socijalna pitanja.

Konsolidacija vanjske migracijske politike, jačanje odbrambenih mogućnosti Evrope, budućnost ekonomske i monetarne unije, jačanje međunarodne uloge EU-a, odnosi s Turskom i zapadnim Balkanom, kao i trgovina, ali i izlazak Velike Britanije iz EU-a označeni su u Tuskovom pismu kao “neposredni prioriteti” EU-a.

“Na sastanku u Tallinnu nećemo se moći baviti svim ovim oblastima niti donositi važne odluke u njima, ali smatram da će to biti dobra prilika da se razmotri kako dalje imajući u vidu mnoge zanimljive prijedloge, metode i ciljeve. Tražit ću vaše vodstvo u cilju odlučivanja i daljnje organizacije posla u okviru Evropskog vijeća”, poručio je Tusk pozivajući čelnike EU-a na neformalnu večeru i samit, koji će se 29. septembra održati u Tallinnu, glavnom gradu Estonije, koja trenutno predsjedava Vijećem EU-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO