Hrvatski radnici među najgore plaćenim u EU

Radnici su Hrvatskoj plaćeni su 1.058 eura manje od radnika u Njemačkoj (Arhiva)
Radnici su Hrvatskoj plaćeni su 1.058 eura manje od radnika u Njemačkoj (Arhiva)

Kada se uzmu u obzir troškovi života, radnici u 11 država članica iz centralnog i istočnog dijela Evropske unije plaćeni su čak do 944 eura manje mjesečno od radnika u Njemačkoj.

Razlike u neto mjesečnim platama, prilagođene za sastav radne snage i strukturu ekonomije, veće su nego kada se u obzir uzmu samo troškovi života.

Najslabije plaćeni radnici su u Rumuniji, a slijedi Bugarska, Mađarska, Latvija i Hrvatska, pokazuje studija Evropskog sindikalnog instituta.

Radnici su plaćeni i manje, čak do 1.058 eura manje, od radnika u Njemačkoj kada se u obzir uzmu i faktori kao što su dob i nivo obrazovanja, te sektori i zanimanja radnika, pokazuje studija naziva “Šta pokreće razlike u platama u Evropi?” autora Jana Drahokoupila i Agnieszke Piasne, objavljena u izdanju ETUI-a.

U zamci

Studija je, također, utvrdila velike razlike u platama između centralne/istočne Evrope i zapadne Evrope u proizvodnji, graditeljstvu, javnom i finansijskom sektoru te na stručnim, naučnim i tehničkim poslovima, ističe se u saopćenju Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Manje razlike bilježe se u sektorima s nižim platama – u prehrambenom sektoru, hotelijerstvu i trgovini na malo te na administrativnim poslovima i poslovima podrške.

“Hrvatska je, nažalost, svojom voljom upala u zamku niskih plaća. Ako i dalje budemo među najslabije plaćenim radnicima u EU, nemamo nikakvih izgleda transformirati nisku dodanu vrijednost ekonomije, nemamo nikakvih izgleda za budućnost”, upozorio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Istakao je kako u Hrvatskoj raste zaposlenost samo u grupi loše plaćenih poslova, kojima, upozorio je, u skoroj budućnosti prijeti nestajanje uslijed digitalizacije.

“Hrvatska je strategija očito strategija konkurencije prema dolje, a to je, nažalost, ona koja vodi samo daljnjem zaostajanju i iseljavanju. To si više ne možemo priuštiti, niti dozvoliti, ekonomski i socijalni oporavak moguć je jedino na temelju pravednih i pristojnih plaća”, poručio je Novosel.

Niske plate kao kazna

Konfederalna tajnica Evropske konfederacije sindikata Esther Lynch kazala je kako se rad u srednjoj i istočnoj Evropi kažnjava nižim platama te naglasila kako se razlike u platama ne mogu objasniti razlikama u troškovima života ili razlikama u radnoj snazi, već su razlike još veće ako se ti faktori uzmu u obzir.

“Radnici u tim zemljama hitno trebaju i zaslužuju povećanje plata iznad nivoa inflacije. EU i nacionalne vlade moraju potaći rast plata u tim zemljama te stvoriti pravne okvire za promoviranje kolektivnog pregovaranja, uključujući na sektorskom nivou”, poručila je Lynch.

Dodala je kako su radnici na sjeverozapadu Evrope bolje plaćeni zbog pravednijeg i transparentnijeg sistema određivanja plata, koji uključuje sindikate i pregovore s poslodavcima, što je, ustvrdila je, ključni faktor prosperiteta i industrijskog uspjeha Njemačke, Austrije, Holandije i nordijskih zemalja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO