Cerar otkazao posjetu zbog Plenkovićevog govora u UN-u

Miro Cerar: Slovenija je za dijalog samo ako Hrvatska prihvati presudu i bude spremna na provedbu (EPA)
Miro Cerar: Slovenija je za dijalog samo ako Hrvatska prihvati presudu i bude spremna na provedbu (EPA)

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u četvrtak navečer da je otkazao zagrebački susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem koji su dogovorili prije dva dana u New Yorku i na kojem su trebali razgovarati o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, jer je Plenković u UN-u “službeno” odbacio arbitražnu presudu.

Cerar je kao razlog za otkazivanje susreta u telefonskom razgovoru za RTV Slovenija naveo govor hrvatskog premijera u kojemu je kazao da je za Hrvatsku arbitražni sporazum kontaminiran i da zato Hrvatsku ne obvezuje, što je za Sloveniju koja inzistira na njegovoj provedbi neprihvatljivo.

“Mi ostajemo otvoreni za dijalog, ali samo ako Hrvatska prihvati arbitražnu presudu i bude spremna na suradnju za provedbu arbitražne presude”, kazao je Cerar, kako prenosi Hina.

Cerar je ustvrdio da je prema ranijem dogovoru s Plenkovićem na sastanku u Zagrebu idućeg tjedna trebalo biti govora o arbitražnom rješenju i njegovoj primjeni, no da je sastanak sada nemoguć jer je hrvatski premijer stajalište kako je arbitraža za Hrvatsku kompromitirana i da treba razgovarati o alternativnom rješenju priopćio vrlo “službeno” pred međunarodnim auditorijem.

Slovenija nastavlja s pripremama za provedbu

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Plenković i Cerar su u srijedu u New Yorku na rubu zasjedanja Opće skupštine UN-a izjavili kako su dogovorili da će se sastati 27. rujna u Zagrebu kako bi razgovarali o granici između dviju država.

Prema Cerarovim riječima, za Sloveniju i dalje na snazi stajalište da je arbitražna odluka konačno granično rješenje koje treba primijeniti.

Dodao je kako će Slovenija nastaviti s pripremama na provedbi arbitraže koju, kako je dodao, treba primijeniti najkasnije krajem ove godine, odnosno u roku od šest mjeseci od donošenja arbitražne odluke.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO