Plenković za AJB: Nemam sva saznanja o prisluškivanju iz BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković pred Generalnom skupštinom UN-a govorio je i o Bosni i Hercegovini, skrenuvši pažnju međunarodne javnosti na važnost ispravne primjene ustavne jednakopravnosti tri konstitutivna naroda.

“Vjerujemo u izgradnju snažnih društava u našoj regiji kako bi se s dugotrajnih kriza prešlo na politički dijalog i aktivni angažman. To je osobito važno u susjednoj Bosni i Hercegovini, gdje je ispravna primjena ustavne jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, preduvjet za punu funkcionalnost i stabilnost države”, rekao je šef hrvatske vlade, javila je Hina.

Plenković je u New Yorku također rekao da bi bilo “jako loše” ako je istina da su se na udaru prisluškivanja bosanskohercegovačke državne Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) našli hrvatski zvaničnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i razne kompanije.

Kako je rekao, u ovom trenutku nema sva saznanja o toj temi, dodavši da se čuo s direktorom hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije i da očekuje potpune informacije po povratku u Hrvatsku.

“Ali to da se prisluškuje hrvatske dužnosnike, to je jako loše u svakom slučaju ako je istina, ali to ćemo vidjeti kad se vratim”, rekao je novinarima Plenković, koji u New Yorku učestvuje na zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

‘Preosjetljiva tema’

Hrvatski sedmičnik Nacional u svom ovosedmičnom izdanju objavio je da je na osnovu uvida u više tajnih izvještaja OSA-e došao do dokaza da ta služba “vodi specijalni rat protiv Hrvatske, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH”.

Plenković je rekao da zasad ne može dati konačan sud o ovom slučaju.

“Ne bih donosio nekakve definitivne sudove u ovom trenutku, tema je preosjetljiva, a za mene je Bosna i Hercegovina kao država i najbliža i najbitnija i imamo veliki interes za dobre odnose i za Hrvate, koji su tamo konstitutivan narod. To sam pokazao od prvog dana mandata – sedam posjeta Bosni i Hercegovini u manje od 11 mjeseci”, rekao je Plenković

Tome je dodao da uvijek ima na umu da je “previše toga što nas spaja, a sve otvorene teme sigurno nisu nerješive”.

Hrvatski premijer kazao je i da je ta zemlja morala izaći iz, kako je naveo, kompromitovane arbitraže o granici sa Slovenijom i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Izvor: Al Jazeera i agencije