Plenković i Cerar sljedeće sedmice u Zagrebu

Andrej Plenković je istakao da se dijalogom može doći do rješenja (Al Jazeera)

Hrvatski premijer Andrej Plenković je na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda razgovarao sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom te rekao da će njihov sastanak biti održan 27. septembra u Zagrebu.

Hrvatski premijer je kazao u New Yorku kako smatra da otvorena pitanja sa Slovenijom nisu nepremostiva, izrazivši nadu da će se doći do rješenja i potvrdivši sastanak sa slovenskim premijerom sljedeće sedmice u Zagrebu.

Plenković je dodao da se želi ostvariti napredak u odnosima dvije zemlje i da se dijalogom može doći do rješenja.

“Moja je poruka jasna: Slovenija je nama susjedna, prijateljska zemlja, imamo nešto otvorenih pitanja, ali ona nisu nepremostiva i, uz poštivanje međunarodnog prava, mislim da možemo doći do rješenja”, rekao je Plenković.

Na pitanje kako komentira Cerarovu izjavu za slovensku agenciju STA da će se moći razgovarati samo o provođenju odluke Arbitražnog suda, a ne o bilateralnom rješavanju pitanja granice, Plenković je kazao da je za Hrvatsku pozicija što se toga tiče i dalje ista – otvoreno granično pitanje želi rješavati dijalogom – i kad je riječ o kopnenoj, i kad je riječ o morskoj granici.

Razgovarati o granici

Cerar je, također, potvrdio da će se iduće sedmice u Zagrebu sastati s hrvatskim premijerom te dodao da teži ka tome da glavna tema bude primjena sporne arbitražne presude o granici između dvije države.

“Dogovorili smo se za sastanak 27. ovog mjeseca u Zagrebu, gdje ćemo nastaviti razgovor o granici između Slovenije i Hrvatske, pri čemu ću zastupati stavove da to mora biti centralna tema razgovora, a želim razgovarati o provedbi”, kazao je Cerar za STA.

Posebni bilateralni sporazum o graničnom pitanju za Sloveniju je neprihvatljiv, istakao je slovenski premijer za Slovenski radio.

Dok hrvatska strana odluku arbitara zbog kontaminiranosti procesa ne smatra obavezujućom i traži da se otvoreno pitanje riješi bilateralno, Ljubljana tvrdi da je presuda postala dio evropskog prava i da je Hrvatska kao članica Evropske unije mora poštivati.

Izvor: Agencije