BiH: Ratni zločinci i dalje mogu obavljati javne funkcije

Ustavnopravna komisija ranije je podržala prijedlog izmjena Izbornog zakona (Al Jazeera)

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojio izmjene Izbornog i Krivičnog zakona koje se odnose na zabranu kandidovanja osuđenim ratnim zločincima na izborima i zabranu negiranja genocida i drugih zločina.

U slučaju Izbornog zakona 16 zastupnika bilo je “za”, 17 “protiv”, jedan suzdržan, a za Krivični zakon 17 zastupnika bilo je “za”, a 17 protiv, prenosi Klix.ba.

Izmjene tih zakonskih rješenja predložio je zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović.

On je na današnjoj sjednici prije glasanja kazao da ne očekuje usvajanje ovog zakona u Zastupničkom domu zbog stavova zastupnika iz bh. entiteta Republika Srpska.

Osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić

Podsjetio je da su predložene izmjene u skladu s praksom u evropskim zemljama, gdje se kandidovanje na izborima onemogućuje osuđenim ratnim zločincima.

“Uspjeh je što se prijedlog uopće našao pred poslanicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, kazao je Bećirović.

Ustavnopravna komisija ranije je podržala prijedlog izmjena Izbornog zakona tako da zabrani kandidovanje osuđenim ratnim zločincima te podržala i prijedlog zakona o zabrani negiranja, poricanja i marginaliziranja genocida.

Neki od zastupnika podsjetili su da dužnost načelnika Općine Velika Kladuša danas obavlja pravosnažno osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić.

Zastupnik NDP-PDP-a Momčilo Novaković najavio je da izmjenu zakona neće podržati. Protiv izmjena Zakona oglasili su se zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Nikola Lovrinović i zastupnica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević.

Izvor: Agencije