Vučić: Srbi i Bošnjaci moraju da žive u miru

Vučić i Dodik su razgovarali i o predstojećoj posjeti predsednika Srbije Sarajevu (Sava Radovanovi? / Tanjug)
Vučić i Dodik su razgovarali i o predstojećoj posjeti predsednika Srbije Sarajevu (Sava Radovanovi? / Tanjug)

Vlada Srbije s pet i pol milijuna eura financirat će općine u Bosni i Hercegovini u kojima pretežno žive Srbi.

Priopćili su to predsjednici Srbije i bh. entiteta Republika Srpska, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik nakon sastanka u Beogradu, na kojem su bile i predsjednice vlada Ana Brnabić i Željka Cvijanović.

Izdvojenim novcem financirat će se obnova škola, vrtića, studentskih domova i cesta u nekoliko općina.

Beograd i Banja Luka su, kako je priopćeno, dogovorili i formiranje tima za pisanje Deklaracije o zaštiti nacionalnog identiteta Srba. 

Vučić i Dodik su razgovarali o predstojećoj posjeti predsednika Srbije Sarajevu, ali nije bilo riječi o financijskoj krizi Republike Srpske koju je Milorad Dodik u Beogradu demantirao.

Dodik: Ponekad imamo problem sa likvidnošću

“Tendenciozno iz Sarajeva i iz vašeg okruženja pravi se priča o nekom problemu u Republici Srpskoj. Ponekad imamo problem sa likvidnošću, ali Republika Srpska povećava i jača sve svoje makroekonomske pokazatelje”, rekao je Dodik.

Vučić je govorio o odnosima Srba i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, rekavši kako je “jedna od najvažnijih stvari da žive u miru”.

“Moramo da imamo ustanovljen dijalog kao jedini način komunikacije, i to pristojan civilizovan dijalog uz mnogo poštovanja jednih prema drugima. Za svaku vrstu razgovora o međusobnoj pomoći uvek smo spremni da razgovaramo o svim velikim projektima. Mislim da je vreme da dodatno konkretizujemo stvari i da još više projekata guramo zajedno i da vidimo šta je to što možemo da napravimo u budućnosti”, poručio je Vučić.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO