Početak nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku

Ove godine porastao broj učenika koji pohađaju bosanski jezik u tri sandžačke opštine, Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu (Al Jazeera)

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća posjetila je danas nekoliko srednjih škola u Novom Pazaru povodom početka nastave na bosanskom jeziku, a potpredsjednik BNV-a Esad Džudžo rekao je da je povećan broj djece u sandžačkim opštinama koja pohađaju bosanski jezik.

On je ocijenio da je uvođenje nastave na bosanskom jeziku izazov za cijeli lanac aktera. 

“Izazov koji sve nas tjera da dublje istražimo bosanski jezik i bošnjačku kulturu, istovremeno, nastava na bosanskom jeziku jača multietičnost u sandžačkim školama”, rekao je Džudžo. 

Veliki interes za nastavu

On je naveo i da postoji veliko interesovanje za nastavu na bosanskom jeziku i kod direktora i kod nastavnika, učitelja i profesora ali i kod roditelja i djece što se, kako je rekao, dokazuje i ovogodišnjim rastom učenika koji pohađaju bosanski jezik u tri sandžačke opštine, Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. 

Delegacija BNV-a posjetila je Gimnaziju, Tehničku školu, Ugostiteljsko-turističku školu, Ekonomsko-trgovinsku školu i Školu za dizajn tekstila i kože u Novom Pazaru.

Oni su direktorima škola uručili Čitanku za I razred srednje na bosanskom jeziku, Sandžački rječnik, autorice Šefke Begović Ličina, Monografiju Sandžaka, autora Muhedina Fijuljanina i komplete Rječnika bosanskog jezika autora Dževada Jahića. 

Direktor Gimnazije oformio je tim koji će pratiti kvalitet nastave na bosanskom jeziku.

Izvor: Agencije