Grabar-Kitarović: Retorika iz BiH nije prijateljska prema Hrvatskoj

Kolinda Grabar-Kitarović
Grabar-Kitarović je zaključila da Pupovac nije pažljivo pročitao njeno pismo iz 2016, pa ga u cijelosti ponovila (Reuters)

Retorika koja stiže iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj nije zdrava i prijateljska, izjavila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u La Valletti u petak, dan pošto je hrvatska obavještajna agencija objavila podatke o “prijetnji islamskog radikalizma u regiji”.

“U posljednje vrijeme primjećujem retoriku protiv Hrvatske, pa i protivljenje Pelješkom mostu koji nikako ne može ugroziti Bosnu i Hercegovinu”, rekla je Grabar-Kitarović u izjavi novinarima.

Bošnjački dužnosnici u Bosni i Hercegovini protive se tome da se gradnja Pelješkog mosta počne prije nego što dvije susjedne zemlje riješe granicu na moru.

“Ta retorika nije zdrava, nije dobra, jer su Bosna i Hercegovina i Hrvatska orijentirane jedna na drugu”, dodala je hrvatska predsjednica na Malti, gdje je učestvovala na sastanku takozvane skupine Arrailos.

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija u izvještaju objavljenom u četvrtak navodi da se s područja hrvatskog jugoistočnog susjedstva grupi Islamska država Irak i Levant priključilo gotovo 1.000 ljudi, uglavnom “sljedbenika džihadističkog salafizma”.

‘Pomoći islamskim zajednicama’

Upitana je li reakcija Bošnjaka, s obzirom na taj izvještaj, pretjerana, Grabar-Kitarović je rekla da SOA radi objektivno, kvalitetno i bez političkog utjecaja.

“Brojke same nisu bitne koliko su bitni trendovi rasta radikalizma i pojedinaca koji su ili dio ekstremističkih skupina ili su samoradikalizirani pojedinci”, kazala je predsjednica Hrvatske.

Istaknula je da se protivi tome da se ekstremizam i radikalizam izjednačuju s bilo kojim narodom, etničkom ili religijskom skupinom.

“Voljela bi vidjeti kako možemo pomoći islamskim zajednicama, ne samo u susjedstvu, nego i u Europskoj uniji”, rekla je ona, misleći na uspješno integriranu islamsku zajednicu u Hrvatskoj.

Agencije iz Bosne i Hercegovine tvrde da s hrvatskim kolegama nikad nisu razmijenili takve podatke i da je riječ o proizvoljnim procjenama.

Izvor: Agencije