Prva vojna vježba NATO-a u Srbiji 2018.

Plan je potvrdilo Ministarstvo odbrane Srbije, ali nisu navedeni detalji (EPA)
Plan je potvrdilo Ministarstvo odbrane Srbije, ali nisu navedeni detalji (EPA)

Prva zajednička vojna vježba sa zemljama članicama NATO-a koja će biti održana na teritoriji Srbije planirana je za oktobar iduće godine, prenosi Radio Slobodna Evropa i navodi da bi ona mogla predstavljati politički iskorak u saradnji sa Sjevernoatlanskom alijansom.

Kako piše RSE, nakon više od 20 vojnih vježbi u kojima je, pod okriljem NATO programa Partnerstvo za mir, Srbija učestvovala uglavnom kao posmatrač, vježba REGEX18 bit će prvi put održana na teritoriji te države.

Vojna vježba u Rusiji

Takav plan potvrđen je za RSE u Ministarstvu odbrane Srbije, ali nisu navedeni detalji.

Pripadnici Vojske Srbije u subotu su otputovali u Rusiju kako bi učestvovali u taktičkoj vježbi sa bojnim gađanjem Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije.

Vježbe će se izvoditi do 11. augusta na poligonu “Kirilovski”, u Viborskom rejonu Lenjingradske vojne oblasti, najavilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Izvor: Agencije


Povezane

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sutra dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Vlasti ove zemlje će ga dočekati sa usvojenim Pregledom odbrane, dokumentom oko kojeg su se godinama sporili. Međutim, kada je riječ o ključnom uslovu Akcionog plana za članstvo u NATO – knjiženju perspektivne vojne imovine – dogovora i dalje nema.  

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO