Priveden muškarac koji je prijetio Draganu Bursaću

Već sam u MUP-u domaći i nažalost osjećam se kao izgnanik u sopstvenom gradu, kaže Bursać za Al Jazeeru (Al Jazeera)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je da je lišen slobode muškarac koji je putem Facebooka uputio prijetnje kolumnisti Al Jazeere Draganu Bursaću.

Korisnik Facebooka se pogrdnim riječima obratio kolumnisti Al Jazeere, zaprijetivši mu da se “neće nanosati glave“.

MUP RS-a danas je saopštio da je policija utvrdila “da je počinilac ovog djela A.B. (1977) iz Gradiške. Dana 08.08. 2017. godine u 08:00 časova isti je lišen slobode, a u prostorijama Policijske uprave Banja Luka je u toku kriminalistička obrada lica. O svemu je obaviješten dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka”.

U saopštenju se navodi kako će policija dostaviti izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka o počinjenom krivičnom djelu ugrožavanje sigurnosti.

Bursać je za Al Jazeeru kazao da mu je drago što je policija brzo obavila svoj posao.

“Volio bih da ovo bude poruka svim internet i realnim siledžijama“, istakao je on.

Ranije prijetnje

Ovo je drugi put da su Bursaću upućene prijetnje smrću zbog kolumne koju je objavila Al Jazeera.

Ovog puta to se desilo zbog teksta „Šutio sam dok je Bihać granatiran“, u kojem se Bursać prisjeća trogodišnje opasade Bihaća koji je bio opkoljen sa jedne strane od Vojske SAO Krajine, a sa druge od Vojske Republike Srpske i akcije “Oluja” koja je potom uslijedila.

Bursać opsadu Bihaća opisuje iz perspektive mobilisanog pripadnika Vojske Republike Srpske. U kolumni navodi kako nema opravdanja za zločine počinjene tokom rata u BiH, te da se narodi na ovim prostorima moraju suočiti sa prošlošću.

On je ranije prijavio policiji prijetnje upućene nakon objave teksta „Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?“.

Korisnik Facebooka, koji koristi nickname „Čaruga Stanisavljević“ tada se pogrdnim riječima obratio Bursaću, poručivši mu da će „doći na penal“, ali i da je „penal dosuđen“. Takvu su poruku prijetnjom smrću ocijenili u Udruženju BH Novinari te odmah pozvali nadležne da reaguju.

I sam Bursać se tada pokušao obratiti, putem zaštićenog broja telefona, policijskom službeniku zaduženom za takve prijetnje, no nije uspio dobiti policajca.

Povod da dobije takav broj bile su ranije prijetnje smrću.

Izvor: Al Jazeera