Draganu Bursaću ponovno prijete smrću zbog teksta na Al Jazeeri

Već sam u MUP-u domaći i nažalost osjećam se kao izgnanik u sopstvenom gradu, kaže Bursać za Al Jazeeru (Al Jazeera)

Kolumnisti Al Jazeere Balkans, Draganu Bursaću upućene su ponovno prijetnje smrću, a ovog puta zbog teksta „Šutio sam dok je Bihać granatiran“, u kojem se on prisjeća trogodišnje opasade Bihaća koji je bio opkoljen sa jedne strane od Vojske SAO Krajine, a sa druge od Vojske Republike Srpske i akcije “Oluja” koja je potom uslijedila.

Bursać opsadu Bihaća opisuje iz perspektive mobilisanog pripadnik VRS-a. U kolumni navodi kako nema opravdanja za nijedan zločin počinjen tokom rata u BiH, te da se narodi na ovim prostorima moraju suočiti sa prošlošću.

Korisnik Facebooka se pogrdnim riječima obratio kolumnisti Al Jazeere, zaprijetivši mu da se “neće nanosati glave“.

Bursaću su i ranije upućivane prijetnje smrću zbog teksta „Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?“, u kojem iznosi svoje stajalište o skupu podrške Ratku Mladiću, optuženom za najteže zločine počinjene u BiH, koji je bio najavljen za 11. juli, dan u kojem se obilježava godišnjica srebreničkog genocida.

Školski primjer krivičnog djela

“Jutros, oko 7:00, sam dobio eksplicitne prijetnje smrću. Ovog puta je to osoba s imenom i prezimenom koja očigledno postoji. Mislim da je motiv tipični nacionalistički poriv. To je školski primjer jednog krivičnog djela. Otišao sam naravno u Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i prijavio to, ali nažalost već sam u MUP-u domaći i nažalost osjećam se kao izgnanik u sopstvenom gradu. Taj osjećaj već i smara čovjeka“, kaže Bursać za Al Jazeeru.

Nakon prijetnji upućenih nakon teksta „Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?“, Bursać je odlučio da na nekoliko dana napusti Banja Luku, a sada razmišlja o istom koraku.

“Ja stvarno ne znam šta da mislim. Ako policija i Udruženje novinara kažu da bi bilo bolje da se opet sklonim, da budem izbjeglica iz sopstvenog grada, 22 godine nakon rata, onda hoću. Sve je to čudno, oko vas je sve mirno, a vi ste u nekom stanju neurotske agonije, iako ne bi trebali biti. Ali morate jednostavno razmišljati o svojoj porodici, gdje na neki način njima stavljate metu na čelo svojim radom. Ali, naravno to neće ni najmanje utjecati na moj rad i moje traganje za istinom. Koliko god ona bila bolna i koliko god vrijeđala nekoga, istina je istina. Ali što se tiče nekog fizičkog prisustva, ne znam da li ću sutra biti u Banjoj Luci. U ovom trenutku ne mogu to da kažem“.

Bursać navodi kaže kako u MUP-u RS-a jesu bili kooperativni, ali da se ta saradnja svodi na futur-budućnost.

MUP ne ulijeva povjerenje

“Biće,vidjećemo… To ne ulijeva neko povjerenje, pogotovo zbog činjenice da su se prve prijetnje nakon teksta na Al Jazeeri desile prije mjesec dana, a ja još uvijek nisam dobio neke povratne informacije. Danas sam u MUP-u pitao ljude šta se dešava, a oni govore da je to u proceduri. To je neki administrativni rječnik koji ništa ne kaže. Tako da vi ne možete saznati dokle je taj slučaj, a već imamo novi slučaj koji je prilično eksplicitan. Baš me zanima kako će MUP raditi na ovom slučaju, jer se ovaj put radi o osobi sa imenom i prezimenom“.

Podsjećamo, korisnik Facebooka, koji koristi nickname „Čaruga Stanisavljević“ pogrdnim se riječima obratio Bursaću povodom teksta „Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?“, poručivši mu da će „doći na penal“, ali i da je „penal dosuđen“. Takvu su poruku prijetnjom smrću ocijenili u Udruženju BH Novinari te odmah pozvali nadležne da reagiraju.

I sam Bursać se tada pokušao obratiti, putem zaštićenog broja telefona, policijskom službeniku zaduženom za takve prijetnje, no nije uspio dobiti policajca.

Povod da dobije takav broj jeste bio jedan napad, također prijetnje smrću kojeg je dobio ranije.

Pozvao je tada nadležne organe da učine sve, „na prvom mjestu da sankcionišu onoga ko prijeti i pruže svu moguću zaštitu kolegi, jer lični i javni stav o bilo kom društvenom problemu jeste i pravo, i obaveza novinara“.

Izvor: Al Jazeera