Meteorolozi: Nakon vrućina, stiže nevrijeme

Temperature će i tokom dana dosezati 40 stepeni, a nakon prolaznog osvježenja, nove vrućine stižu od srijede (Anadolija)

Nakon nekoliko vrućih dana, u kojima je temperatura nerijetko prelazila i 40 stupnjeva, regiju danas očekuje osvježenje koje će u popodnevnim i večernjim satima donijeti olujno nevrijeme i jake pljuskove, najavljuju meteorolozi.

Tokom dana u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji prevladavat će i dalje sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost.

Pogoršanje stiže tokom popodneva i u večernjim satima, a pratit će ga kiša, pljuskovi i grmljavina.

Federalni hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine, sa sjedištem u Sarajevu, najavio je jaku kišu na istoku i sjeveroistoku Hercegovine, dok je u Bosni moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakim udarima vjetra, intenzivnijim padavinama i gradom.

No, dnevne temperature kretat će se od 33 do 39, na jugu i sjeveroistoku do 42 stupnja.

Osjetno niže temperature, i do desetak stupnjeva, očekuju se u ponedjeljak i utorak, a već od srijede vraćaju se vrući dani s temperaturama i do 42 stupnja.

Hrvatskoj prijeti nevrijeme

I u Hrvatskoj se večeras očekuje osvježenje, ali i oluje, upozorava portal Index.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, prvi dio dana u cijeloj će zemlji biti sunčan, vruć i vrlo vruć s temperaturama do 40 stupnjeva.

Uz lokalni razvoj oblaka, popodne će u unutrašnjosti mjestimice biti pljuskova praćenih grmljavinom, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Navečer i u noći sa zapada jače naoblačenje uz češću kišu i pljuskove koji će se proširiti na veći dio zemlje. Uglavnom suho zadržat će se uz obalu Dalmacije.

Sjevernim i istočnim krajevima Hrvatske, prenosi Index, prijeti grmljavinsko nevrijeme.

Beograd najtopliji u posljednjih 130 godina

Crveni meteoalarm i u nedjelju će biti na snazi u cijeloj Srbiji, a kratki predah od vrelog vala očekuje se u večernjim satima.

Meteorolozi su u Beogradu u subotu izmjerili 40 stupnjeva, što je rekordna vrijednost otkako se mjeri temperatura u glavnom gradu Srbije. Istovremeno, u Nišu i Ćupriji zabilježen je 41 stupanj.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na visoke temperature za područje cijele Srbije sve do četvrtka.

Temperature će danas rasti do 42 stupnja, večeras se očekuju vremenske nepogodne praćene gradom i olujnim vjetrom, a poslije osvježenja u ponedjeljak i utorak, od srijede će kao i drugdje u regiji uslijediti vreli dani.

Novo osvježenje očekuje se tek od petka, kad su mogući novi lokalni pljuskovi i grmljavina.

Izvor: Agencije