Vučić: Klupko smrti mora prestati da se odmotava

Brojni građani odaju počast stradalim u 'Oluji' (Jaroslav Pap / Tanjug)

Obilježavanje Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u vojno-policijskoj akciji Hrvatske “Oluja” održava se večeras na stadionu “Veternik” u Novom Sadu, pred više od 30.000 ljudi.

Kako je saopćilo udruženje porodica nestalih i prognanih “Suza”, u akciji “Oluja” više od 200.000 Srba protjerano je iz Hrvatske. Prema podacima Komisije za nestala lica Vlade Srbije, još se traga za 900 ljudi. 

Odavanju počasti žrtvama prisustvuju i predstavnici Srba iz regije, s kojim se ranije u petak sastao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je poručio da ta država poštuje teritorijalni integritet i suverenitet država u regiji u kojima žive Srbi te dodao da Srbija oprašta, ali ne zaboravlja.

“Srbija želi, mir, saradnju, razgovor sa svima o svim otvorenim pitanjima. I danas kada nam je teško, umjesto poziva na osvetu i odmazdu, naš posao i obaveza je da kažemo da klupko smrti na Balkanu mora da prestane da se odmotava. Zato želimo prijateljstvo i iskrenu saradnju sa svima. Moramo da izađemo iz tog začaranog kruga, da razgovaramo jedni sa drugima, jer u protivnom izgubićemo svi sve i to ima veze sa oproštajem, ali ne sa zaboravom.”

Nakon parastosa, patrijarh srpski Irinej je poručio: “Na Bogu je da presudi, a na nama da praštamo i ne zaboravljamo”.

On je kazao da srpski narod zna za mnoge teške i tragične trenutke, ali da je događaj koji se desio 4. i 5. augusta 1995. prevazišao sve prethodne tragedije.

“Toga dana je naš narod prognan sa vekovnih obitavališta i ognjišta i to od strane ljudi sa kojima su vekovima živeli zajedno”, rekao je Irinej.

Prema njegovim riječima, srpski narod je doživio takvu tragediju da se ona može “izjednačiti samo sa tragedijom jevrejskog i još jednog naroda”. 

“Moramo i ovoga puta da kažemo da je za sve što se dešavalo i što se nažalost velikim delom ponavlja kriva jedna crkva i najviši predstavnici te crkve”, rekao je patrijarh Irinej.

On je ukazao na ideologiju i “formulu” da se jedan dio srpskog naroda pokrsti, drugi protjera i treći poubija. 

‘Ne razmišljati o osveti’

“Hoćemo li razmišljati o osveti? Ne. Ali, nikako ne smemo ni da zaboravimo, jer će se onda taj zločin ponoviti. Treba da im oprostimo i molimo Boga da im da ono što im je najpotrebnije, pokajanje, kako bi i oni nama bili prijatelji, kao što mi njima jesmo”, dodao je.

“Braća naša rimokatolici moraju i treba da znaju da ako jedan narod bazira svoju istoriju na krvi i zločinu ne može da očekuje ništa dobro u budućnosti – to je zakon, moralni i Božiji” rekao je patrijarh.  

Odavanju počasti žrtvama prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri, kao i izbjegli i prognani Srbi, članovi porodica stradalih u “Oluji” te brojni građani.

Prisustvuju i Srbi iz regije sa kojima je Vučić prethodno održao sastanak u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Brnabić: Zašto se slavi etničko čišćenje?

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije je izjavila da Srbiji nije jasno kako neko može slaviti vojno-policijsku akciju “Oluja” kojom je 1995. okončan rat u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj se 5. august slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Brnabić je rekla novinarima da “ne možemo da razumemo da neko slavi što je tada praktično etnički očišćena jedna zemlja”.

U subotu, u crkvi Svetog Marka u Beogradu bit će održana komemoracija za Srbe stradale ili nestale tokom akcije “Oluja”. 

Vlada Republike Hrvatske u petak je održala sjednicu u Kninu.

Riječ je o trećoj sjednici hrvatske Vlade u mandatu predsjednika Andreja Plenkovića koja se održava izvan Zagreba.

Prva sjednica izvan Zagreba održana je 17. novembra 2016. godine u Vukovaru, uoči obilježavanja 25.godišnjice odbrane toga grada, a druga je održana 23. februara 2017. godine u Sisku.

Vukovar, Sisak i Knin gradovi su u kojima su se održale prve tri izmještene sjednice Vlade kako bi se, između ostalog, poslala i poruka da je tome dijelu Hrvatske potrebno dati posebnu pažnjui pomoći u rješavanju privrednih, socijalnih, razvojnih i infrastrukturnih pitanja, poručeno je iz Plenkovićevog kabineta.

Centralna manifestacija u povodu hrvatskog Dana pobjede bit će održana u subotu u Kninu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada