Malinari održali proteste

Teška ekonomska situacija primorala mnoge da se okrenu proizvodnji jagodičastog voća (Ustupljeno Al Jazeeri)

U Bratuncu je danas održan mirni protest proizvođača jagodičastog voća iz tri opštine nezadovoljni otkupnom cijenom maline i kupine gdje se okupilo više stotina ljudi..

Razlog protesta je ponuđena otkupna cijena od 1,90 KM za malinu, kaže predsjednik regionalnog Udruženja “Vilamet” Ljubiša Alepmić koji ističe da su svoje nezadovljstvo pokazali mirnim protestima.

“Već godinama suočeni smo da otkupljvači maline saopšte cijenu nakon što preuzmu sve količine maline. Posljedica pada cijene može biti smanjivanje proizvodnje, posebno za opštinu Bratunac koja je lider u proizvodnji gdje su do sada uložena velika novčana sredstva i gdje se završava projekat navodnjavanja”, ističe Alempić.

On kaže da na ranijie dogovorenim sastancima sa hladnjačarima nije dogovorena cijena koju su oni predložili od 2,50 KM za malinu i 1 KM za kupinu, ali da su predstavnici hladnjača složni da cijene ne bi trebala biti ispod 2 KM, no ponudili su 1,90 KM.

Milan Đukić, proizvođač maline iz Skelana kaže da je prošle godine imao 15 tona maline, ove godine nešto manje i nezadovoljan je cijenom maline.

“Cijene đubriva, preparata uvijek su ranije poznate, ali cijena maline bude saopštene nakon berbe čime nas ucjenju”, ističe Đukić i poziva predstavnike entitetske vlasti da reaguju i zaštite proizvođače.

Dragan Đokanović kaže da je sve teža ekonomska situacija primorala mnoge da se okrenu proizvodnji ovog jagodičastog voća.

“Zbog ovakve cijene ja sam na gubitku većem od 10.000 KM. Na ovom skupa pozivam resorno ministarstvo da nam ommoguće izvoz maline u Srbiju i da tamo za nju dobijemo 2,50 maraka”, rekao je Đokanović.

Sredinom jula malina izvezena za 2,55 eura

Predstavnici hladnjača istakli su da je zbog loše cijene prošle godine velika količina maline ostala uskladištena u hladnjačama, no Dragan Đokanović tvrdi da su već prodali malinu po znatno većoj cijeni.

“Ja imama dokaz da je 12. jula za Njemačku izvezena malina po cijeni od 2,55 evra, mi nismo naivni”, tvrdi on.

Na protestima poručeno je da su spremni povući malinu iz hladnjača ukoliko pronađu bolju cijenu.

“Na sastanku smo predložili da povučemo našu malinu ukoliko pronađemo bolju ponudu sa čime se složio samo jedan predstavnik hladnjače, uz nadoknadu za struju”, kaže Alempić.

Jedan od prijedloga bio je da proizvođači maline sa područja Bratunca, Srebrenice i Milića investiraju u zajedničku hladnjaču i time sami odlučuju kolika će cijena biti.

Izvor: Al Jazeera