Josipović i Mesić: Ploča u Jasenovcu i Titov trg su vrh ledenog brijega

Josipović je ocijenio kako se u Hrvatskoj u posljednje tri godine dogodila vidljiva regresija društva (Anadolija)

Inicijativa “Antifašizam je moj izbor” i Savez antifašističkih boraca Republike Hrvatske (SABA RH) organizovali su javnu tribinu naslovljenu “Opasnost suvremenog fašizma“.

Uvodničari na tribini su bili bivši hrvatski predsjednici Stipe Mesić i Ivo Josipović, koji su ponudili odgovore na izazove hrvatske današnjice, javlja Anadolija.

Kao tema se nametnula spomen-ploča Hrvatskih obrambenih snaga u Jasenovcu s uklesanim ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, a koji je istovremeno u savremenoj Hrvatskoj registrovan pozdrav Udruge branitelja HOS-a.

S druge strane, već sutra se na sjednici zagrebačke Gradske skupštine pred Odborom za preimenovanje ulica i trgova nalazi tačka o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Zbog ova dva događaja, prije dva dana u Zagrebu je održan antifašistički protestni skup kojeg je Ivo Josipović dijelom kritikovao, kako zbog ikonografije, tako i zbog, kako je rekao, previše osvrtanja i oslanjanja na prošlost u hrvatskom antifašizmu.

Josipović je ocijenio kako se u Hrvatskoj u posljednje tri godine dogodila vidljiva regresija društva.

‘Nedovoljna osuda fašizma’

“Priča o ploči u Jasenovcu, o preimenovanju Titovog trga, to je samo vrh ledenog brijega”, kazao je Josipović i dodao kako u hrvatskom političkom društvu postoje snage koje žele preokrenuti vrijednosti i domete antifašizma.

Josipović je podsjetio kako u Hrvatskoj “postoji na tisuće ploča sa pozdravom ‘Za dom spremni’ te mnogo ulica čija imena podsjećaju na Francetića i Budaka”.

Stipe Mesić je rekao da se u Hrvatskoj pojam antifašizma neumjereno preispituje te kako je nedovoljna osuda fašizma, posebno među mladima, za što je dijelom okrivio obrazovni sistem, dijelom medije, a dijelom i antifašiste.

“Nema dovoljno komunikacije s mladima, nema dovoljno informacija u obrazovnom sustavu. Razlog nedostatka komunikacije vidim u tome što se Hrvatska odmah nakon osamostaljenja morala braniti”, kazao je Mesić.

Izvor: Agencije