Vojni avioni i helikopteri gase požare u Dalmaciji i Hercegovini

U Hrvatskoj traje borba sa požarima, ali ni na jednoj lokaciji kuće nisu ugrožene, jer vatra gori na nepristupačnim područjima.

Na požarištu Kistanje, u Šibensko-kninskoj županiji, u četvrtak se vatra ponovno razbuktala, a gase ju četiri kanadera protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Osmi dan gori na Velebitu, a vatrena linija duga je gotovo devet kilometara.

Protupožarni zrakoplovi i helikopteri Oružanih snaga Republike Hrvatske od jutra su angažirane na požarištima u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji, gdje gase požare na Biokovu iznad Makarske i Dobropoljcima kod Lišana Ostrovičkih, izvijestilo je u četvrtak hrvatsko Ministarstvo obrane. 

Požar na hrptu Biokova gasi Air Tractor, a zbog nepristupačnosti terena tamo je poslan i helikopter Mi-8 MTV za prijevoz vatrogasaca i opreme.

Dvadeset vatrogasaca dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja prevezeno je u četvrtak prijepodne helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Biokovo kako bi obuzdali požar koji već četvrti dan gori na nepristupačnom planinskom terenu istočno od vrha Šibenik.

Policija: Podmetnula požar zbog mržnje

Požar u općini Smokvica na Korčuli izazvan je u srijedu opuškom cigarete, dok je požar na benkovačkom području u nedjelju prouzročilo namjerno paljenje suhe trave, utvrdila je policija, a za izazivanje požara sumnjiči se dvije žene protiv kojih su podnesene kaznene prijave.

Za namjerno izazivanje požara na benkovačkom području sumnjiči se 25-godišnjakinju protiv koje je podnesena kaznena prijava za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti u vezi sa zločinom iz mržnje te je privedena pritvorskom nadzorniku, izvijestila je zadarska Policijska uprava.

Osumnjičena je  da je u nedjelju oko 20 sati, u Brgudu na benkovačkom području, namjerno izazvala požar suhe trave koji se potom proširio na šire benkovačko područje.

Požar još nije u potpunosti ugašen, a materijalna šteta i ukupna opožarena površina bit će naknadno utvrđene.

Požar koji je u srijedu  u jutarnjim satima buknuo na području Smokvice na Korčuli izazvan je opuškom cigarete koji je bacila 66-godišnjakinja, a koji je zbog vjetra zapalio travu i nisko raslinje na zemljištu u privatnom vlasništvu, izvijestila je PU dubrovačko-neretvanska.

Žena je zajedno s jednim muškarcem (76) pokušala ugasiti vatru, no kada su vidjeli da je požar izmakao kontroli, pozvali su vatrogasce. Prilikom gašenja 76-godišnjak je zadobio opekline te je zadržan na liječenju u dubrovačkoj bolnici.

Požar koji je u subotu ujutro izbio među halama brodogradilišta Nautičkog Centra Prgin (NCP) u Šibeniku uzrokovao je odbačeni opušak cigarete 27-godišnjeg radnika, koji će biti kazneno prijavljen zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz nehaja, doznaje se u šibenskoj policiji, javlja Hina.

 

Tijekom dana na Biokovo će biti poslano stotinu vatrogasaca, izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Požar na Biokovu, izazvan udarom groma prije tri dana, i dalje se razbuktava.

Aktivno više požara

Gori manji dio šume crnog bora i nisko raslinje te visoke naslage trave i borovih iglica na nepristupačnom terenu na 1.400 metara nadmorske visine, gdje nema pristupne ceste, već samo loš pješački put.

Glavina je kazao kako ništa nije ugroženo, a od požara neće biti velike štete, prenosi Hina.

Požar koji se vidi iz Makarske ne može se dalje spuštati prema moru zbog visokih litica, već se širi samim vrhom planine.

Opožarenu površinu za sada je teško utvrditi, kazao je Glavina.

U Zadarskoj županiji kod Lišana Ostrovičkih požar gasi kanader, a požari na Promini te na području Đevrsaka i Kistanja još nisu lokalizirani ni ugašeni, ali su pod nadzorom i situacija je puno lakša nego prethodnih dana, doznaje se u Centru 112 Šibensko-kninske županije. 

“Aktivni su požari kod Kistanja i Đevrsaka, a još gori i na Promini. Ništa nije ugašeno, ali je situacija pod kontrolom”, kažu u Centru 112.

Za vatrogasce, ova je noć ipak bila lakša od prethodne. Na Promini nema otvorene vatre i situacija je puno lakša nego prethodnih dana.

Ugašen je požar koji je planuo jučer popodne na Miljevcima kod Bogatića, kao i oni kod Kadine Glavice i kod Knina. U Nuniću je požar također ugašen.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk u srijedu je podigao stupanj pripravnosti Civilne zaštite u županiji na viši stupanj. 

Još nije lokaliziran požar na sjevernom i srednjem Velebitu, koji gori već osam dana, a sada se proteže dužinom od oko devet kilometara, doznaje se u četvrtak ujutro u Vatrogasnom zapovjedništvu Ličko senjske županije.

Zbog opasnosti od širenja vatre, posebno u dijelu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, od ranih jutarnjih sati na požarište se šalju odmorene vatrogasne postrojbe, izjavio je Hini županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.

Na Velebitu je zahvaćeno gotovo 140 hektara, a u srijedu je buknuo i požar na predjelu Krbave u općini Udbina, no požari su pod nadzorom i za sada nema opasnosti za kuće, kažu u županijskom Vatrogasnom zapovjedništvu.

Na požarišta od Alana duž Premužićeve staze na Velebitu razmješteni su u četvrtak ujutro vatrogasci iz Senja i Novalje, rendžeri i nadzornici iz NP Sjeverni Velebit i Parka prirode Velebit, osposobljeni za gašenje požara. 

Ukupno je razmješteno četrdeset gasitelja, a za dopremanje vode, zbog nepristupačnog terena, angažirani su djelatnici Hrvatskih šuma i njihova mehanizacija.

Na požarištu je uspostavljeno dežurstvo, a profesionalci iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Senja su u pripravnosti za noćne intervencije.

Požari u Hercegovini

Borbe s vatrom nastavljaju se i u Bosni i Hercegovini. Požar je jutros aktivan na lokalitetu Drežnica – Batačke lazine u općini Mostar, javlja Fena. 

Požarište je na nepristupačnom terenu te je od 7:40 sati na njegovu gašenju angažiran helikopter Oružanih snaga BiH, priopćeno je iz Operativnoga centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Požari koji su prethodnih dana bili aktivni u općini Čapljina ugašeni su i pod kontrolom, dok je požar u Dretelju još djelomično aktivan.

U općini Konjic i dalje je aktivan požar na lokalitetu Javorik gdje gori nisko raslinje i bukova šuma. Na terenu su djelatnici Šumarstva Prenj i jedna vatrogasna ekipa s vatrogasnim vozilom.

Požar na lokalitetu Vinište – Donje selo i dalje se širi, a zbog nepristupačnog terena teško ga je gasiti.

Profesionalna vatrogasna postrojba Konjic je na terenu gdje čuva kuće i prateće objekte.

U stolačkoj općini, na lokaciji Bačnik još je aktivan požar, a gori trava i nisko raslinje.

Požar ne prijeti naseljenim mjestima i na požarištu su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stolac i lokalno stanovništvo.

Vatra kod Trebinja približava se kućama

U Trebinju, Gacku, Berkovićima, Nevesinju te Bileći i danas su aktivni požari.

Kao i proteklih dana vatra gori u rejonu Trebinjskih brda i širi se prema selima Zagora i Planom dolu te se približava kućama. Na terenu je veći broj vatrogasaca, mještana i pripadnika civilne zaštite koji pokušavaju staviti požar pod kontrolu.

Na području općine Bileća aktivna su tri požara, na planini Viduši prema Viduškom polju, u Bukovom vrhu i oko sela Fatnice, potvrđeno je iz Civilne zaštite Republike Srpske.

Požar, koji je sa područja općine Berkovići prešao na Gornju Trusinu, aktivan je, ali ne prijeti naseljenim mjestima. 

Na području Gacka aktivan je požar na planini Baba koji se ne gasi zbog nepristupačnog terena, a vatra gori i u Jasenoj, na području općine Nevesinje, ali je pod kontrolom. 

Izvor: Al Jazeera i agencije