Vučić: Pokušaji da se Srbija uvuče u veću političku priču

Srbiju pokušavaju vezati s igrama velikih sila, iako nema veze s tim, kaže Aleksandar Vučić (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sve što se dešava u vezi odnosa Makedonije prema Srbiji pokušaj da se stvori jedna “veća politička priča” i da se u nju uvuče Srbija, kao glavni krivac i jedina crna tačka na Balkanu, što on, istakao je, neće dozvoliti.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije prvi put iznio detalje vezane za prisustvo pripadnika Bezbednosno-informativne agencije Gorana Živaljevića u makedonskom Sobranju, u neredima nakon tamošnjih izbora, a što je, kaže, pokušano da se iskoristi da se on učini jednim od odgovornih za te nerede.

Prema Vučićevim riječima, Živaljević nije u Sobranje otišao na svoju ruku i bez znanja makedonskih vlasti.

On je kazao da su se u Sobranju dešavali protesti, koje je, kako je rekao, podsticao i dio Zapada, a zatim su uslijedili demokratski izbori, promjena vlasti i događaji u Sobranju.

‘Hajka i priče’

“Teško je reći čije pristalice su bile tamo. U Sobranju se pojavio, odnosno bio je prisutan, pripadnik BIA-e, koji je radio u Skoplju, posao mu je bio da bude u Skoplju.”

Dodao je da Živaljević nije otišao tamo “sam od sebe”.

“Ali, nije pitao mene… Pitao je najviše predstavnike izvršne vlasti Makedonije, direktno pitao i rekao da želi da ide tamo i pitao da li imaju nešto protiv. I oni su se saglasili. Bili su upoznati sa njegovim prisustvom. A to je posle iskorišćeno samo da bi se otvorila kampanja protiv Srbije, da se Srbija veže sa igrama velikih sila, iako nema veze sa tim”, rekao je Vučić.

Uslijedila je, kaže, hajka i priče.

“Onda je krenula hajka… Da je gospodin Živaljević čovek koji je odgovoran za dešavanja u Sobranju, da je radio sa ruskim službama… Bilo im je mnogo da kažu da samo Rusi obraćaju toliku pažnju, pa su rešili da uvuku one koji nemaju nikakvih teritorijalnih ili bilo kakvih pretenzija i da time dobiju pohvale iz pojedinih vojnih saveza i sestrinskih agencija”, naveo je Vučić.

“Najlakše je bilo za tako nešto prebaciti krivicu na Srbiju, jer ona nema nikakve teritorijalne pretenzije prema Makedoniji, niti ima sa njom ikakvih problema”, istakao je Vučić.

‘Ma pusti, objasnićemo Živaljeviću…’

Predsjednik Srbije kaže da je poslije, na Brdu kod Kranja, zamoljen da Živaljevića povuče iz Makedonije, što je, kaže, i učinjeno.

“Rekao sam sebi: ‘Ma pusti, objasnićemo Živaljeviću…’. Povukli smo ga i ćutali smo…”, naveo je Vučić i dodao da su na taj potez Beograda počeli pričati kako je Srbija nešto kriva čim je povukla tog čovjeka.

Pritisak na Srbiju nakon njegovog povlačenja se, dakle, pojačao, objasnio je Vučić.

On je sve događaje koji su uslijedili objasnio kao pokušaj da se stvori jedna “veća politička priča”, u koju pokušavaju uvući Srbiju.

Izvor: Agencije