Helikopter OSBiH gasit će požare u Čapljini i Međugorju

Požari se šire na nekoliko mjesta u Hercegovini (Anadolija)

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u poslijepodnevnim satima bit će angažiran na gašenju požara na području Čapljine i Međugorja, potvrdio je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite. 

On je za agenciju Anadolija rekao da je u Bosni i Hercegovini i dalje aktivno nekoliko požara.

“Situacija je nepromijenjena u odnosu na jučer popodne. Aktuelan je požar u okolini Čapljine i Međugorja. Radi se o velikom požaru i dosta ljudstva na tom prostoru imamo. Na tom prostoru popodne bi trebao djelovati i helikopter Oružanih snaga BiH. Također, i u okolini Neuma imamo aktuelan požar gdje je dosta ljudstva na tom prostoru”, naveo je Solak. 

U međuvremenu, mostarski vatrogasci nastavljaju borbu s požarom koji je ranije danas izbio na području sela Pijesci i Gubavica, južno od Mostara.

Istovremeno, požari na području Trebinja i Ljubinja su pod kontrolom. Kako se doznaje u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Mostar, vatrogasci su uz pomoć mještana i dobrovoljaca iz DVD Buna i DVD Blagaj odbranili kuće u Gubavici.

Vatra je okrenula na drugu stranu, prema Pijscima i Stanojevićima, dalje prema čapljinskoj općini, prenosi Fena.

Požar na Snježnici

Kritično je bilo u selu Galičići u Popovom polju, gdje se plamen uslijed jakog vjetra spustio do stambenih objekata, voćnjaka i vinograda, ali su vatrogasci s mještanima, šumarima i Civilnom zaštitom, požar stavili pod kontrolu, javljaju banjalučki mediji.

U Berkovićima je i dalje aktivan veliki požar u rejonu Snježnice, ali vatra ne prijeti objektima.

Na području Ljubinja svi požari su pod kontrolom.

Izvor: Agencije