Video: Snažan vjetar rušio stabla u Istri

Vjetar je lomio grane i rušio stabla (Miha Urbanija/ IstraMet)

Nevrijeme praćeno kišom, grmljavinom i jakim vjetrom pogodilo je zapadnu obalu Istre u noći na nedjelju, a najkritičnije je bilo na području od Novigrada preko Savudrije do Buja te na predjelu Vrsara i Poreča gdje je naglo zapuhala olujna tramontana te su udari vjetra pritom dostizali i 130 kilometara na sat, navodi istarski portal Istramet.

Po riječima zapovjednika Vatrogasne zajednice Istarske županije Dina Kozlevca vjetar je lomio grane, a lokalno čak i rušio stabla te su vatrogasci imali 25 intervencija.

[Sebastian Bibaj/ IstraMet]

Najjači udari vjetra izmjereni su u Dajli (125 km/h), Novigradu (106 km/h) i Poreču (82 km/h), prenosi Hina.

“Srušenih stabala bilo je na cesti od Novigrada do Brtonigle, dok su u široj okolici posvuda razbacani kontejneri i kante za smeće”,  izvijestio je Dino Kozlevac.

Prema podacima istarske policije, u autokampu Valkanela u Vrsaru uslijed jakih naleta vjetra palo je stablo na kamp prikolicu u vlasništvu njemačkog državljanina, povrijedivši ga.

[Edyta Šuran/ IstraMet]

“U prvoj zaprimljenoj dojavi govorilo se o više ozlijeđenih, no dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je kako je lakše ozlijeđen samo 38-godišnji njemački državljanin kojemu je pomoć pružena na mjestu događaja dok je potom prevezen u pulsku Opću bolnicu”, rekla je glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač.

Dodala je kako je tokom nevremena u porečkom autokampu Laguna grana pala na putnički automobil u vlasništvu italijanskog državljanina. Niko nije povrijeđen.

Tokom noći na istarskim cestama zabilježeno je pet saobraćajnih nesreća. Niko nije povrijeđen, ia uglavnom se radilo o naletima na srušena stabla.

U 3.40 sati u blizini porečkog lukobrana nasukala se italijanska jedrilica u kojoj je bilo sedam osoba, no niko nije povrijeđen te je njih plovilo porečke Lučke uprave odvezlo na kopno.

Izvor: Agencije