U Makedoniji smijenjen državni tužilac

Sobranje, Parlament, Makedonija
Osiguranje Sobranja spriječilo sukob i stalo između Nikiole Gruevskog i Talata Xhaferija (Anadolija)

Makedonsko Sobranje razriješilo je dužnosti državnog tužitelja Marka Zvrlevskog.

Oporbena VMRO-DPMNE nije sudjelovala u glasovanju jer je, kako su naveli, državno Povjerenstvo za sprječavanje korupcije izdalo mišljenje po kojem je razrješenje javnog tužitelja nezakonito u razdoblju od raspisivanja do održavanja lokalnih izbora.

Predsjednik Sobranja to mišljenje Povjerenstva ocijenio je neobvezujućim, a današnjim glasovanjem okončana je rasprava o smjeni tužitelja, koja je trajala duže od mjesec.

Opozicija brani rad Zvrlevskog

Razrješenje državnog tužitelja zahtijevala je nova vlast u zemlji zbog, kako su tvrdili, nezakonitog i neprofesionalnog rada.

Oporba je branila njegov rad.

“Vi slobodno, onako kako vam je objasnio gospodin Talat Xhaferi, zaštićeni imunitetom nastavite kršiti zakon u Republici Makedoniji”, rekao je Ilija Dimovski, zastupnik VMRO-DPMNE.

“Ove promjene događaju se nezavisno od toga što ih rukovodstvo VMRO-DPMNE-a i stranka pokušavaju spriječiti svim snagama s jedinstvenim ciljem da stranačko rukovodstvo ne odgovara za kriminal koji su napravili u deset godina na vlasti”, poručio je zastupnik SDSM-a Petre Šilegov.

Izvor: Al Jazeera