Vlada Makedonije usvojila prijedlog zakona o upotrebi jezika

Zoran Zaev, Vlada, Makedonija
Uvođenje albanskog kao drugog službenog jezika dio je koalicijskog sporazuma Zaeva s albanskim strankama (EPA)

Makedonska vlada usvojila je danas Prijedlog zakona o upotrebi jezika kojim se, ako bude usvojen u Sobranju, albanski jezik uvodi kao drugi službeni jezik u općinama i gradovima u kojima živi najmanje 20 posto Albanaca.

Dok predstavnici vlasti usvajanje tog zakona tumače usklađivanjem s europskim standardima, oporbeni VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog tome se protivi i tvrdi da je riječ o uvođenju dvojezičnosti i federalizaciji Makedonije, prenosi Fena agenciju Tanjug.

Prije Sobranja pred Venecijansku komisiju

Uvođenje albanskog jezika, kao drugog službenog jezika, dio je koalicijskog sporazuma premijera Zorana Zaeva s albanskim političkim strankama.

Uvođenje albanskog jezika kao službenog je i dio tzv. Tiranske platforme koja je načinjena uoči formiranja makedonske vlade.

Kako je ranije najavljeno, premijer Zaev predstavit će zakon javnosti, a prije nego što bude stavljen na dnevni red Sobranja, o njemu će se izjasniti Venecijanska komisija.

Izvor: Agencije


Povezane

U Makedoniji, Zakon o upotrebi jezika, koji predlaže Vlada, ušao je u skupštinsku proceduru. Predviđa širu uporabu albanskog jezika, koji dobiva status drugog službenog jezika. Ususret glasanju, Albanci, koji čine četvrtinu stanovništva Makedonije, Zakon vide kao prirodno pravo, a dio Makedonaca kao još jedan ustupak koji prelazi Ustav i vodi prema dvonacionalnoj državi.

Published On 09 Aug 2017

Bugarska i Makedonija potpisale su u Skoplju ugovor o dobrosusjedstvu, uvjet bugarske podrške Makedoniji u eurointegracijama, tokom službene posjete bugarskog premijera Bojka Borisova Skoplju.

Published On 01 Aug 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO