Hrvatska: S tržišta se povlače jaja holandskog proizvođača Ekoplaza

Riječ je o svježim jajima holandskog proizvođača Ekoplaza (EPA)
Riječ je o svježim jajima holandskog proizvođača Ekoplaza (EPA)

S hrvatskog se tržišta, iz predostrožnosti, povlače jaja holandskog proizvođača Ekoplaza koje je na tržište stavila Biovega d.o.o., izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede. 

Na temelju zaprimljene obavijesti distributera iz Holandije, Udea B.V., Veghel, o sumnji u moguću prisutnost aktivne tvari fipronila u jajima, Biovega d.o.o. iz Zagreba iz predostrožnosti je opozvala predmetni proizvod te o tome putem sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) obavijestila i Ministarstvo poljoprivrede. 

Insekticid protiv buha i krpelja

Riječ je o svježim jajima holandskog proizvođača Ekoplaza 6/1, serije L 101013817170726, s naznakom ‘najbolje upotrijebiti do 11/08/2017’, a s tržišta se povlače zbog sumnje na moguću prisutnost aktivne tvari fipronila u jajima

Fipronil je insekticid širokog spektra koji se koristi za borbu protiv buha, uši, krpelja, žohara i grinja. Nije dozvoljena njegova upotreba na životinjama čiji se proizvodi koriste za prehranu ljudi.

Holandska policija uhapsila je dvije osumnjičene osobe u sklopu istrage o nezakonitoj primjeni otrovnog insekticida u peradarskoj industriji, objavila je služba holandskog tužiteljstva.

Milioni kokošjih jaja povučeni su s polica evropskih supermarketa iz straha od korištenja insekticida fipronila, a hiljade kokoši mogle bi biti uništene u Holandiji.

Pretraženo osam lokacija

Tužitelji su u izjavi naveli da je u sklopu istrage pretraženo osam lokacija u Holandiji i Belgiji, zaplijenjena su vozila, bankovni računi i nekretnine.

Uhapšeni su direktori holandske tvrtke Chickfriend, koja je u središtu skandala. Dužnosnici tvrtke zasad nisu dostupni za komentar.

Pretražene lokacije povezane su s Chickfriendom, koji je navodno koristio pesticid, kao i potencijalni nabavljači.

Direktori su osumnjičeni za ugrožavanje javnog zdravlja i posjedovanje zabranjenih pesticida.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO