Švicarski list: Podjela Kosova ‘probni balon Beograda’

List sugerira da je teško zamisliti da Dačićeva ideja nije dogovorena sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem (EPA)

Ideju ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića o podjeli Kosova švicarski dnevnik Neue Zuericher Zeitung ocjenjuje kao “probni balon Beograda”.

“Odnos Srbije i Kosova je tema koju Beograd odnedavno vrlo aktivno kultivira i pri tome ne preza ni od kontroverznih prijedloga“, piše švicarski list.

“Ako to nije eksplicitno rekao, bilo je jasno da cilja na odvajanje Sjevera Kosova na kojem žive pretežno Srbi“, navodi Neue Zuericher Zeitung, prenosi Deutsche Welle.

Taj list napominje da “zasad nema reakcija sa Kosova, sigurno i zato što je Dačić pojasnio da je u pitanju samo njegova ideja, a ne zvanična pozicija vlade”.

Pomjeranje granica na Zapadnom Balkanu

List sugerira, međutim, da je teško zamisliti da ta ideja nije dogovorena sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem koji je prošle sedmice najavio da će u Srbiji pokrenuti unutrašnji dijalog o kosovskom pitanju.

“Pitanje pomjeranja granica na Zapadnom Balkanu je historijski krajnje eksplozivno i to ne samo na Kosovu, čije granice Srbija do danas nije priznala, baš kao ni samu državu“, ocjenjuje švajcarski dnevnik.

Podsjeća da se na Kosovu u posljednje vrijeme rasplamsala i žestoka politička diskusija oko minimalnog pomjeranja granice sa Crnom Gorom, koje je bitno doprinijelo padu vlade Ise Mustafe u maju ove godine.

“Tako da ne može da se zamisli da će Kosovari da se slože sa politički mnogo više naelektrisanim korigiranjem granica sa Srbijom”, zaključuje list i podsjeća da su albanski krugovi u prošlosti lansirali ideju razmjene teritorija – Sjever Kosova, naseljen Srbima, za Jug Srbije, na kojem živi mnogo Albanaca.

Izvor: Agencije