Šarović: U BiH se iz EU uvozi mesni otpad

Uvoz iz EU-a predstavlja 90 posto od ukupno uvezenog mesa (Al Jazeera)
Uvoz iz EU-a predstavlja 90 posto od ukupno uvezenog mesa (Al Jazeera)

U Bosnu i Hercegovinu se u velikim količinama iz Evropske unije uvozi meso najlošije kvalitete, kazao je državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović novinarima u Sarajevu komentirajući navode da na bh. tržište dolaze velike količine mesa iz Argentine.

Taj uvoz predstavlja 90 posto od ukupno uvezenog mesa, dodao je on.

Rekao je da, što se tiče uvoznog mesa, dolazi ono najlošijeg kvaliteta, po najnižim cijenama, a da iz zemalja kao što je Argentina dolaze veoma male količine.

“To je u razvijenim državama jedna vrsta otpada, a nama dolazi po minimalnim cijenama”, istakao je Šarović.

BiH se, naveo je, opredijelila za liberalno, slobodno tržište za razliku od nekih drugih ekonomija, kao što je naprimjer ekonomija Turske koja ima drugačije regulirano tržište i “podiže i spušta rampu na granici kada procijeni da je u njenom interesu”, prenosi Fena.

Pitanje zaštite

“Ovdje je sasvim drugi koncept, slobodne trgovine, gdje je pitanje zaštite vrlo suptilno pitanje i za to jedna zemlja treba da se osposobi. Puna su nam usta zaštite, ali kada krenemo da zaštitimo određeni proizvod, pokazujemo svoju nespremnost od entitetskog do državnog nivoa da tu zaštitu provedemo”, naglasio je Šarović.

Istakao je da se ne može kazati ”od sutra zabranjujemo uvoz mesa u BiH” te da za to treba imati adekvatne podatke, statistiku, što treba razmjenjivati između entitetskog i državnog nivoa.

“Podaci moraju da budu dostupni svima, moramo da napravimo takve procjene i da obrazložimo Briselu ili Sekretarijatu CEFTA-e da je BiH u pravu, ali priča o tome da treba da se uvede zaštita ne može ići tek tako”, naveo je.

Ove ocjene je iznio tokom predstavljanja vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u drugom kvartalu 2017., gdje je istaknuto da je ostvaren izvoz viši od 5,35 milijarde maraka (2,73 milijarde eura), što predstavlja  povećanje izvoza od 13,91 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO