BiH: Prva žrtva ekstremnih vrućina

Ljekari su preporučili građanima da bez prijeke potrebe ne izlaze iz kuća u periodu od 10:00 do 17:00 sati

Mladić iz Sarajeva koji je preminuo tokom trčanja prva je žrtva ekstremno visoke temperature koja je proteklih dana registrirana u Bosni i Hercegovini, potvrdila je direktorica sarajevske Hitne pomoći Sena Softić Taljanović.

Smrtni slučaj dogodio se prije deset dana, dok su prije pet dana u Hitnoj pomoći reanimirali još jednog mladića, koji je na visokoj temperaturi cijepao drva, javlja Dnevni avaz.

“Zbog žestokog toplotnog talasa u BiH, u proteklom periodu je povećan broj intervencija Hitne pomoći na javnim mjestima. Građani jednostavno ne slušaju upozorenja ljekara, kreću se i izlažu fizičkom naporu u vremenu u kojem to ne bi trebalo da rade”, upozorila je Softić Taljanović, prenosi Klix.ba.

Ljekari su preporučili građanima da bez prijeke potrebe ne izlaze iz kuća u periodu od 10:00 do 17:00 sati, da izbjegavaju teže fizičke napore, da jedu laganu hranu i piju što više tečnosti.

Visoke temperature

Visoke temperature su zahvatile i ostatak regije. U Hrvatskoj će se najviša dnevna temperatura zraka uglavnom kretati između 32 i 38 stepeni Celzijusa, dok će se u Srbiji temperature kretati između 34 i 38 stepeni Celzijusa.

Kako prenosi Tanjug, slična temperatura se očekuje u Srbiji i sutra, dok će u petak i za vikend u većini mjesta maksimalna temperatura biti 39 i 40 stepeni, pa će od četvrtka u cijeloj zemlji biti proglašen crveni meteoalarm, dok ljekari upozoravaju da vrućine nepovoljno utiču na zdravlje svih, bilo da su zdravi ili bolesni.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje za područje Srbije na visoke temperature, a meteorolog Slobodan Sovilj kaže da se očekuje da veoma topli period potraje do 10. augusta, kada će uslijediti osvježenje koje bi oborilo temperaturu sa 40 na 30-ak stepeni.

“Nalazimo se na početku veoma toplog perioda s temperaturom znatno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, koje su od 27 do 30 stepeni. Danas i sutra očekujemo temperature od 34 do 38 stepeni, dok će u petak i za vikend u većini mesta maksimalna temperatura biti 39 i 40 stepeni, sa verovatnoćom da lokalno dostigne i 42 stepena”, rekao je Sovilj.

Stepen upozorenja

Za sada je na snazi narandžasti meteoalarm, koji se, pojašnjava Sovilj, uvijek izdaje kada maksimalne temperature dostignu 35 stepeni, ali počevši od četvrtka pa do 10. augusta zbog temperature iznad 38 stepeni bit će na snazi najviši stepen upozorenja, odnosno crveni meteoalarm.

Sovilj kaže da će biti još toplih talasa do kraja ljeta, ali i da je malo vjerovatno da se ovakve vrućine ponove do kraja augusta ili u septembru.

Sovilj je objasnio da sama činjenica da će na teritoriji Srbije ili na dijelu teritorije biti 40 stepeni nije dovoljan uvjet da bi se proglasila vanredna situacija i dodao da proglašavanje vanredne situacije nije u nadležnosti RHMZ-a, već Sektora za vanredne situacije MUP-a.

U nastavku sedmice u unutrašnjosti Hrvatske se očekuje pretežno sunčano vrijeme uz malu mogućnost lokalnih nestabilnosti. Noći će uglavnom biti tople s najnižom temperaturom oko 20 stepeni ili malo višom. Danju će većinom biti vrlo vruće s temperaturom između 35 i 40 stepeni. Osvježenje će se moći naći samo u najvišem gorju te u gorskim rijekama, prenosi Index.hr.

Izvor: Agencije