Janković odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

Saša Janković je Memorijalnim centrom u Potočarima prošao u društvu Ćamila Durakovića (Al Jazeera)

Saša Janković, bivši zašitnik građana Srbije i čelnik Pokreta slobodnih građana, odao je u Memorijalnom centru Potočari počast žrtvama srebreničkog genocida.

“Značajno je za mene kao čoveka da se suočim sa najtežim zločinima. Značajno je i za moj narod. Svako od nas treba da pogleda u svoje dvorište i svoje duhove iz prošlosti da reši. Nijedan narod nije kriv, ali jesu pojedinci. Kada pogledamo u oči sopstvenim pojedincima lakše ćemo počistiti komšijska dvorišta od takvih stvari”, kazao je Janković.

Ono što se dogodilo u Srebrenici je, po njegovim riječima, “ljudska tragedija”, ali je i pozvao da se “krene napred”.

“I dalje se nad našim glavama spominju konflikti i traži stabilnost. Treba da se okrenemo ljudima u našim zemljama koji iskreno veruju da smo jedni drugima najbitniji. Ne samo da se suočimo sa prošlošću, nego i da nađemo način kako da izgradimo budućnost”, poručio je Janković.

Dolazak u Srebrenicu Janković je najavio prije nekoliko dana, no došao je odati počast i dva dana ranije.

“Dobio sam poziv i, uprkos neprijatnostima koje sam imao i koje sasvim sigurno nemaju veze sa organizatorom, otići ću u Srebrenicu da izrazim poštovanje prema žrtvama i preživelim članovima njihovih porodica”, rekao je Janković za Al Jazeeru.

Dolaze i Čanak, i Jovanović, ali ne i Vučić

Janković je noseći “cvijet Srebrenice” na reveru prošao mezarjem u Memorijalnom centru Potočari zajedno s bivšim načelnikom srebrenićke općine Ćamilom Durakovićem. Potom je položio vijenac podnosno spomen-obilježja.

Po povratku iz Srebrenice, Janković je u selu Kravice odao i počast žrtvama srpske nacionalnosti ubijenim i poginulim u podrinjskom kraju od 1992. do 1995. godine.

“Kravice. Još jedno mesto tuge. Previše ih je za ovo malo zemlje i ljudi”, objavio je Janković na Twitteru.

Osim Jankovića, dolazak na obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici najavili su i drugi političari iz Srbije, poput predsjednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka te čelnog čovjeka Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neće prisustvovati komemoraciji u Potočarima 11. srpnja, jer će u to vrijeme, kako su javili beogradski mediji, u Istanbulu razgovarati s predsednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Izvor: Al Jazeera i agencije