Udruženja iz Srbije za zabranu promocije knjige negatorice genocida

I udruženja iz BiH zatražile su od načelnika srebreničke općine, bh. institucija i međunarodne zajednice da spriječe promociju (Reuters)

Nekoliko nevladinih organizacija u Srbiji pridružilo se zahtjevu udruga i institucija Bosne i Hercegovine da se spriječi promocija knjige novinarke Ljiljane Bulatović Srebrenica – laž i podvala srpskom narodu, koja se treba održati u petak, nekoliko dana uoči obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida.

Knjiga Ljiljane Bulatović trebala bi biti predstavljena na manifestaciji “Petrovdanski dani Srebrenice”, koja se održava od 6. do 12. srpnja.

Bh. mediji podsjećaju da je Bulatović poznata po bliskim odnosima s Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem, te da je u svojim istupima i tekstovima negirala srebrenički genocid,

Nevladine organizacije navode kako je autorica “aktivni negator genocida, bila je lični biograf optuženog za ratne zločine Ratka Mladića, osnivačica je međunarodnog odbora za istinu o haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, napisala je knjige o Srebrenici i Karadžiću, kao i veliki broj tekstova u kojima veliča lik i delo Mladića i Karadžića”.

Oni podržavaju zahtjeve udruga žrtava iz BiH koje od Mladena Grujičića, načelnika srebreničke općine, bh. institucija i međunarodne zajednice traže da spriječe promociju.

Inicijativu su potpisali Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava, Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Nezavisno udruženje novinara Vojvodine. 

Porodice žrtava: Zaustaviti promociju

“Za one koji pokušavaju predstaviti stanje u Srebrenici normalnim… Podsjećam da će se ove godine, ono što sam ja strogo zabranjivao, nažalost i desiti. Sa računa Opštine Srebrenica i to zvanično biće plaćena Ljiljana Bulatović da veliča Ratka Mladića baš na mjestu zločina ovdje u Srebrenici“, objavio je bivši načelnik srebreničke općine Ćamil Duraković na svom Facebook profilu nakon što je najavljena promocija.

Osim književne večeri na kojoj će Bulatović promovirati svoju knjigu, tokom “Petrovdanskih dana” bit će održano i nekoliko događanja kulturnog, religijskog i sportskog sadržaja.

Središnji događaj višednevne manifestacije, koja se održava pod sloganom “25 godina zločina bez kazne”, najavljeno je za 12. srpnja kada će na Spomen-obilježju Zalazje biti odana počast “poginulim borcima i civilima na Petrovdan 1992. godine”.

Udruge žrtava rata iz BiH su poručile: “Zahtijevamo od načelnika Srebrenice, domaćih institucija i međunarodne zajednice da spriječe održavanje promocije koja se dešava u vrijeme najtežih dana za preživjele žrtve srebreničkog genocida, samo četiri dana uoči održavanja kolektivne dženaze u Srebrenici […] Dok mi skupljamo kosti naših najmilijih koje su rasute po masovnim grobnicama širom Podrinja, načelnik Grujičić iz opštinskog budžeta finansira promociju knjige Ljiljane Bulatović koja negira ono što je njoj i cijeloj svjetskoj javnosti ispred očiju. Stoga zahtijevamo da se ova promocija, podjednako sramotna za Srbe kao i za cijelu BiH, otkaže bez ikakvog odlaganja”.

Izvor: Agencije