Hrvatskoj odbijeno učešće na suđenju bh. Hrvatima

Šestorica bh. Hrvata optuženi su za progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja tzv. Herceg-Bosne (EPA)
Šestorica bh. Hrvata optuženi su za progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja tzv. Herceg-Bosne (EPA)

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju odbio je kao neosnovanu žalbu Hrvatske kojom je zatraženo da im se dozvoli sudjelovanje u predmetu protiv Jadranka Prlića i još petorice optuženih za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska je početkom mjeseca podnijela zahtjev da se preokrene odluka kojom je odbijen njihov zahtjev da se pojave kao prijatelj suda u predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Predsjednik suda u Den Haagu, Carmel Agius u odluci je naveo da hrvatske vlasti nisu dokazale da je odluka po kojoj im je onemogućeno sudjelovanje u predmetu bila pogrešna ili nepravedna.

“S obzirom da Hrvatska nije ni navela da je prvobitnom odlukom došlo do greške u odlučivanju, i s obzirom da preispitivanje ove odluke nije potrebno kako bi se spriječila nepravda, zaključujem da zahtjev nije opravdan”, naveo je Agius.

Objasnio je i kako Hrvatska nije stranka u postupku, te da zbog toga ne može imati status u predmetu.

Osuđeni na ukupno 111 godina zatvora

Hrvatskoj je prošle godine prvobitno odbijeno da se pojavi kao prijatelj suda u predmetu protiv Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića, koji su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u razdoblju od 1992. do 1994. godine.

Vlasti Republike Hrvatske u žalbi su navele da su navodi tužitelja o tome da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko bili sudionici udruženog zločinačkog pothvata na području BiH “nove činjenice”, zbog čega su zatražili da im se dozvoli obraćanje Žalbenom vijeću prije donošenja konačne presude šestorici optuženih za zločine u tzv. Herceg-Bosni.

Haški tužitelji su se usprotivili žalbi, kazavši da je prvostupanjsko vijeće donijelo pravilnu odluku kada je odbilo zahtjev Hrvatske da se pojavi kao prijatelj suda.

Presuda po žalbi do kraja godine

Sud u Den Haagu osudio je 2013. godine Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja Herceg-Bosne, a koju su htjeli priključiti “velikoj Hrvatskoj”.

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16, dok je Pušiću izrečena kazna od 10 godina zatvora.

Na presudu su ove godine podnesene žalbe u kojima su obrane tražile da se presuda ukine ili preinači i ponište zaključci o udruženom zločinačkom pothvatu i sudjelovanju Tuđmana, Šuška i Bobetka. Haški tužitelji su zatražili veće kazne za optužene i potvrđivanje zaključaka o udruženom zločinačkom pothvatu.

Žalbena presuda se očekuje do kraja ove godine, javio je BIRN BiH.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO