Thaci protiv ‘opasnih’ prijedloga Srbije o podjelama

Hashim Thaci navodi da je osnivanje vojske Kosova odloženo zbog izbornog procesa (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci pozdravio je poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na “unutrašnji dijalog” za rješavanje problema sa Albancima, ali je iz njegovog kabineta poručeno da se zvaničnici iz Beograda trebaju suzdržati “opasnih prijedloga” o podjelama i razgraničenju.

Iz Thacijevog kabineta poručuju da se pozdravlja svaki unutrašnji dijalog “koji će omogućiti zakonodavcima i narodu Srbije da razumije i prihvati stvarnost nezavisnog Kosova”.

Na pitanje Al Jazeere kako vidi Vučićev poziv na dijalog o Kosovu i ideju Ivice Dačića o “razgraničenju na srpsko i albansko”, šef Thacijevog kabineta Bekim Collaku je rekao: “Uzimajući u obzir činjenicu da je većina građana Srbije shvatila stvarnost o nezavisnom Kosovu prije mnogo godina, mi i dalje ostajemo oprezno optimistični po pitanju konkretnog djelovanja srbijanskog vodstva.”

Ipak, naglašava da unutrašnja debata u Srbiji ne treba poslužiti kao platforma kojom će se promovirati svakakve ideje ili prijedlozi.

Priština očekuje od zvaničnika Srbije da se suzdrže od objava saopćenja koja sadržavaju “opasne prijedloge poput podjela, razmjene teritorija ili promjene granica”. 

“Te ideje, bez obzira odakle stižu, jednostavno su zastarjele i ne doprinose stabilnosti u regiji, znajući kakve posljedice takvi prijedlozi mogu imati kao rezultat takozvanog  domino-efekta za cijelu regiju”, poručeno je iz Thacijevog kabineta.

Normalizacija odnosa

“Bez obzira na sve, mi smatramo da je došlo vrijeme za potpunu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Vodstvo obje zemlje je u potpunosti svjesno da neće biti članstva u Evropskoj uniji i NATO-u ni za Kosovo ni za Srbiju bez prethodne potpune normalizacije odnosa između dvije države.”

Bez obzira koliko težak ovaj proces može biti, vlasti Srbije i Kosova moraju naći pravi način da ostvare taj cilj, jer to prije svega duguju svom narodu i narednim generacijama koje dolaze, poručeno je iz Thacijevog kabineta.

“Mi na Kosovu ostajemo posvećeni i spremni da ostvarimo ovaj cilj, te da otvorimo novo poglavlje saradnje i očekujemo istu spremnost i posvećenost čelnika Srbije.”

Odlazeći premijer Kosova Isa Mustafa ocijenio je ranije, povodom prijedloga predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za započinjanjem srbijanskog “unutrašnjeg dijaloga” za rješavanje problema sa Albancima da Beograd i Priština treba da “iskoriste različitost političkog mišljenja kako bi našli najbolje zajedničko rješenje”, objavio je prištinski Gazeta Express, prenosi RTK2.

Navodi se da je Mustafa komentar objavio putem svoje stranice na Facebooku.

“Postoje neka pitanja koja ne možemo prevazići ako ne pokušamo da ih riješimo zajedno… u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom”, ocijenio je Mustafa.

Dačić: Mogućnost razgraničenja

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kaže da će prilikom dijaloga o Kosovu sa Vučićem još jednom provjeriti mogućnost “razgraničenja” na “srpsko i albansko” za koje se, podsjeća, godinama zalagao, a da će, ukoliko to ne bude prihvatljivo, svakako pokušati da pruži svoj doprinos u nalaženju trajnog rešenja.

“Razgraničenje ili kako god da se zove. Šta je srpsko, šta je albansko. U dogovoru Srba i Albanaca to je jedino moguće trajno kompromisno rešenje, uz poseban status za naše crkve. I uz zajednicu srpskih opština na jugu Kosova”, naveo je Dačić u autorskom tekstu za Blic.

Po njegovom mišljenju, Srbi moraju da priznaju i da se suoče sa ne tako prijatnim činjenicama, od one da Albanci ne žele da budu dio Srbije do one da Srbi nemaju ni snage a ni potrebe da ratuju, jer tamo više nemaju šta da dobiju.

Dobici i gubici

“Nikada Priština neće priznati vlast Beograda, ni po koju cenu, i tu činjenicu ni jednog trentuka ne treba da zaboravimo. Tako Srbi nikada neće pristati da budu deo Kosova ili Albanije, niti će Severna Mitrovica ili Leposavić ikada priznati vlast Prištine,” kaže Dačić, prenosi Tanjug.

On ističe da je rješenje moguće samo ako Srbi budu svjesni da nešto za tu budućnost moraju i dati i dobiti.

To davanje i dobijanje, bit će, kako ocjenjuje, najteži zadatak u cijelom procesu, u kome moraju pokazati koliko su zreli i svjesni svog položaja i mogućnosti.

“Kosovo jest naša vrednost ali samo u onoj meri u kojoj se prema njemu tako ponašamo. Mi smo ti koji mu određujemo vrednost i važnost uz samo jedan uslov, uslov svih uslova naše budućnosti. Ona ne sme da bude krvava i to mora da bude naša crvena linija,” istakao je potpredsjednik Vlade Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je građane Srbije pozvao na unutrašnji dijalog o Kosovu kako ne bi taj teret ostavili potomcima.

Published On 24 Jul 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO