Slučaj dron: Vrhovni sud odlučuje o izručenju Morinaja

Zbog drona s obilježjima 'Velike Albanije' prekinuta je utakmica u Beogradu (EPA)

Konačnu odluku o izručenju Albanca uhićenog po tjeralici Srbije zbog izazivanja nereda na nogometnoj utakmici Srbija – Albanija, odigranoj prije tri godine u Beogradu, donijet će Vrhovni sud u Zagrebu, javlja beogradski tisak.

Pozivajući se na izjavu suca Županijskog suda u Dubrovniku Pere Miloglava, Večernje novosti navode kako postoje svi preduvjeti za izručenje Ismaila Morinaja, kojeg srbijansko pravosuđe tereti da je upravljao dronom koji je nosio kartu tzv. Velike Albanije.

“Županijski sud u Dubrovniku ustanovio je da postoje svi preduvjeti za izručenje Ismaila Morinaja Srbiji i svu potrebnu dokumentaciju poslali smo Vrhovnom sudu u Zagreb koji će donijeti rješenje”, rekao je Miloglav.

Po njegovim riječima, “postoji nekoliko mogućnosti, između ostalog da Vrhovni sud odbije rješenje koje je donio sud u Dubrovniku i cijeli predmet vrati na razmatranje”.

“Ako Vrhovni sud potvrdi naš stav, onda će moći krenuti procedura izručenja Ismaila Morinaja Srbiji, što je i zatraženo. Konačnu odluku donijet će ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković”, pojasnio je Miloglav.

Protivljenje Albanije

Dubrovački sud donio je rješenje o izručenju Morinaja, osumnjičenog da je prije tri godine, upravljajući dronom, prekinuo nogometnu utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu. Nakon toga izbili su neredi, a pobjeda Albanije proglašena je službenim rezultatom.

Morinaj je uhapšen u lipnju u Hrvatskoj temeljem tjeralice koju je raspisala Srbija, a Županijski sud u Dubrovniku prošlog je tjedna odobrio njegovo izručenje pravosudnim vlastima u Beogradu.

Nogometni savez Albanije objavio je priopćenje kojim poziva albanske vlasti da “interveniraju u okviru pravnog konteksta” i zaustave izručenje Ismaila Morinaja iz Hrvatske Srbiji.

Albanski navijači u povodu uhićenja i najavljenog izručenja održali su prosvjed u Tirani, a obitelj Ismaila Morinaja zaprijetila je “radikalnim mjerama”.

Prema albanskom nogometnom savezu, albanski premijer Edi Rama pregovara s hrvatskim vlastima posljednja dva dana

Albanski ministar pravosuđa Gazmend Bardi je zatražio od hrvatskih vlasti službeno da ne odobre zahtjev Srbije za izručenje uz obrazloženje da je albanski državljanin Ismail Morinaj ugrožen zbog politički motiviranog progona ili diskriminacije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO