Hrvatska: Taksisti blokirali saobraćaj u borbi protiv Ubera

Blokiran je dio Jadranske magistrale (AP)
Blokiran je dio Jadranske magistrale (AP)

Hrvatski taksisti jutros su blokirali sve prilaze aerodromima u Splitu i Dubrovniku u znak protesta protiv Ubera u jeku turističke sezone.

“Zbog prosvjeda na Jadranskoj magistrali (DC8) u Dubrovniku, između mjesta Plat i Obod, vozi se otežano uz regulaciju prometne policije”, saopštio je HAK.

Kako jutros prenose dubrovački mediji, na dijelu Jadranske magistrale u Dubokoj Ljutoj taksisti su, također, blokirali saobraćaj.

Portal dulist.hr prenosi da je blokirana saobraćajnica prema aerodromu u Dubrovniku, pa je potrebno strpljenje na putu do Čilipa.

Protest u Splitu

Također protestuju taksisti iz Splita, Podrstrane, Solina, Kaštela i Trogira, koji su od ranog jutra zauzeli parking na Resniku, javlja Index.hr.

“Ima nas 250, 300. Ništa nismo blokirali, ali na parking se ne može ući. Okupili smo se ranom zorom, nešto poslije četiri sata. Policija je tu s nama, uvedene su dodatne linije autobusa. Prosvjedujemo protiv Ubera i ostalih oblika ilegalnog prijevoza. Nismo ljuti na Ministarstvo prometa, očito je problem negdje drugo. Ovim okupljanjem željeli smo potaknuti ljude da počnu raditi svoj posao”, poručuju taksisti.

Direktor Aerodroma Lukša Novak kazao je da parking nije blokiran i da se saobraćaj odvija normalno.

“Taksisti prosvjeduju, ali nisu blokirali parking. Došli su jutros oko 7 sati i zauzeli 30-ak mjesta. Parking je pun, ali to je inače tako, špica je sezone. Kada se dogodi takva situacija, putnike preusmjeravamo na obližnji parking udaljen stotinjak metara”, kazao je Novak.

Izvor: Agencije


Povezane

U posljednjih godinu i po dana, vozačima Ubera u Hrvatskoj naplaćeno je 27 kazni iz inspektorata za drumski saobraćaj. Udruženje taksista na državnom nivou, kao i predstavnici iz svih gradova gdje djeluje Uber, zatražili su u petak 7. oktobra zabranu korištenja Uber aplikacije u Hrvatskoj. Priču donosi Marin Veršić.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO