Za spor Makedonije i Grčke ključna 2018. godina

Zapadne diplomate nisu pritiskale ni Atinu ni Skoplje da prave ustupke u ovoj fazi, i objema stranama je savjetovano da izbjegavaju javni dijalog po tom pitanju (EPA)
Zapadne diplomate nisu pritiskale ni Atinu ni Skoplje da prave ustupke u ovoj fazi, i objema stranama je savjetovano da izbjegavaju javni dijalog po tom pitanju (EPA)

Sljedeća godina mogla bi biti ključna za rješavanje dugogodišnjeg spora između Grčke i Makedonije u vezi sa zvaničnim nazivom bivše jugoslovenske republike, navodi grčki list Kathimerini pozivajući se na diplomatske izvore.

Zvaničnici u Evropi i Washingtonu vjeruju kako bi mogla postojati mogućnost da se spor vezan za ime Makedonije riješi u periodu između lokalnih izbora u oktobru ove i predsjedničkih izbora 2019. godine u Makedoniji, objašnjava se u tekstu, prenosi makedonska agencija META.

„Nade u rješenje probuđene su nakon što je socijaldemokratski premijer Zoran Zaev formirao Vladu u junu, poslije višemjesečnog političkog meteža“, ističe Kathimerini.

Interes Washingtona

Još jedan razlog zašto diplomate vjeruju kako bi rješenje spora oko imena moglo biti dostupno jeste to što su se „Sjedinjene Američke Države ponovo zainteresirale za ovu regiju, prije svega zbog strahova da bi Rusija mogla nastojati proširiti svoj uticaj na slabe države kao što je Bosna i Hercegovina“, piše grčki list.

Prema izvorima na koje se taj list poziva, američki zvaničnici uočili su povratak pragmatizma u Makedoniji, i ta zemlja je spremna na kompromise i ustupke.

„Zapadne diplomate nisu pritiskale ni Atinu ni Skoplje da prave ustupke u ovoj fazi, i objema stranama je savjetovano da izbjegavaju javni dijalog po tom pitanju… Cilj je da obje strane poduzmu korake iduće godine, a pregovori da budu završeni prije predsjedničkih izbora u Makedoniji 2019. godine, kada i Grčku čekaju opći izbori“, zaključuje grčki list, pozivajući se na neimenovane izvore.

Izvor: Agencije


Povezane

Nova vlast u Makedoniji revidirat će projekat “Skoplje 2014”, koji je promijenio izgled glavnog grada. Troškovi za izgradnju administrativnih zgrada, ali i spomenika, s početnih 80 dostigli su, prema nekim procjenama, 683 miliona eura. Putem međunarodnog konkursa tražit će rješenje šta dalje sa projektom koji je izazvao negodovanje makedonske javnosti. Priču donosi Maja Blaževska Evrosimoska.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO