Požar kod Mostara ugašen tokom noći

Jučer u pomoć pristigao helikopter Oružanih snaga BiH koji je obavio veliki dio posla pri gašenju. Očekuje se njegovo djelovanje i danas kod Mostara (Anadolija)

Požar koji je izbio jučer poslije podne na Brkanovom brdu kod bh. grada Mostara u toku noći uspješno je ugašen.

Osim vatrogasaca, u njegovom gašenju učestvovao je i helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, prenosi agencija Fena.

Vatrogasci i dalje nadziru požarište, na kojem je jutros na par mjesta vidljiv manji dim, saopćeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Vatra zapadno od grada na Neretvi aktivirala se jučer u poslijepodnevnim satima i veoma brzo proširila, zbog čega je u pomoć pristigao helikopter Oružanih snaga BiH koji je obavio veliki dio posla pri gašenju. 

Stanje na požarištu Čvrsnica kod Jablanice uglavnom je bez većih promjena, povremeno se može uočiti vrlo malo dima u opožarenom dijelu između Malog i Velikog Sljemena.

Jutros je na požarištu Čvrsnica vidljiv tanki sloj dima, što znači da još ima tihog gorenja drvne mase.

U mjestu Ljesovina u općini Konjic jučer je ponovo gorjela bukova, hrastova i kestenova šuma.

Inače, u posljednja 24 sata u HNK registrirano je više od 20 požara u kojima je većinom gorjela trava, nisko raslinje, šuma i smeće.

Crna Gora: Požari pod kontrolom

Na teritoriji Crne Gore, jutros do šest sati, aktivno je nekoliko požara u centralnom i primorskom dijelu, ali kako je saopćeno iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a, vatra ne ugrožava ljude i objekte, prenose podgoričke Vijesti.

Na teritoriji glavnog grada trenutno je aktivan požar u Orasima, ali je pod kontrolom, kao i onaj u Zagaraču (općina Danilovgrad). Na teritoriji Cetinja aktivni su požari u Katunskoj nahiji i to u Lastvi Čevskoj i na Donjoj Markovini.

U općini Bar aktivni su požari u mjestima Murići, Ostros i Vladimir, ali su pod kontrolom, slično stanje je i u Tivtu gdje su aktivni požari u Solilima i Đuraševićima. U Herceg Novom aktivni su požari u mjestima Tići, Zabrđe, Petrovići i Stojkovići, Ravni Brijeg, Sitnica i Bjelotina.

Na plaži Žanjice koja se nalazi na poluotok Luštica, u nedjelju je buknuo požar na svega 20 metara od plaže, a turisti su prijavili mladića koji istrčava iz zapaljene šume. Kako se navodi, turisti su odmah obavijestili policiju koja je ubrzo uhapsila jednog turistu iz Poljske kojeg sumnjiči da je glavni krivac za požar.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO