Gruevski neće u pritvor, ali i dalje ostaje bez pasoša

Nikola Gruevski je zatražio azil u Mađarskoj (AP)
Nikola Gruevski je zatražio azil u Mađarskoj (AP)

Bivšem makedonskom premijeru i predsjedniku VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskom neće biti određen pritvor, ali pasoš mu neće biti vraćen.

Žalbeni sud u Skoplju potvrdio je prvostepenu odluku Kaznenog suda i odbio žalbu Specijalnog javnog tužiteljstva, koje je zahtijevalo pritvor, kao i žalbu odbrane, koja je tražila da mu se vrati pasoš, oduzet kao mjera opreza.

Ista odluka je donesena i za dvoje bivših ministara i još dvojicu zvaničnika u bivšoj vladi. Svi su optuženi za zločinačko udruživanje, zloupotrebu novca za izbornu kampanju i zlopotrebu biračkog prava.

Ne osjeća se krivim

Gruevski se izjasnio u petak u Apelacionom sudu u Skoplju da se ne osjeća krivim po optužnici.

Uz Gruevskog optuženi za ‘aferu Titanik’ su bivši ministri Gordana Jankulovska, Mile Janakieski i sekretar u vladi Kiril Bozinovski i svi oni su od Suda zatražili da im se vrate pasoši s obrazloženjem da se ne osjećaju krivim i da ne namjeravaju napuštati zemlju.

Optužnica protiv Gruevskog i saradnika je podignuta krajem prošle godine u okviru “afere prisluškivanje”, koju je pokrenuo aktuelni premijer Zoran Zaev.

Izvor: Agencije


Povezane

Specijalno javno tužilaštvo Makedonije podiglo je 17 optužnica protiv 94 osobe i sedam pravnih subjekata, među kojima je i bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, njegov zamjenik i šef tajne policije. Glavna tužiteljica saopštila je da je riječ o slučajevima koji su istraženi na osnovu snimaka prisluškivanih telefonskih razgovora. Tužilaštvo je za Gruevskog zatražilo i određivanje pritvora.  

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO