Prihvaćen prijedlog za preimenovanje Trga maršala Tita u Zagrebu

Konačnu odluku o ovom prijedlogu donijet će Gradska skupština na narednoj sjednici (Arhiva)

Sa četiri glasa za i jednim protiv, Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine prihvatio je u petak prijedlog o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske te ga uputio na sjednicu Gradske skupštine, na kojoj će gradski zastupnici o tome donijeti konačnu odluku.

Za prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske glasali su predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović i Tomislav Jonjić (stranka Bruna Esih-Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku), Dragica Nikolić (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) i Ivan Ćelić (Hrvatska demokratska zajednica.

Protiv je bila Rada Borić (Nova ljevica).

Na sjednici Odbora jednoglasno je prihvaćen Hasanbegovićev prijedlog da se, zbog važnosti i interesa građana Zagrebam za utvrđeni prijedlog zatraže mišljenja vijeća svih gradskih četvrti.

“Mi sada konačno oživotvorujemo odluku koju je službeno donijela komisija Gradske skupštine za imenovanje naselja, ulica i trgova iz 1994. godine”, rekao je Hasanbegović, prenijeli su hrvatski mediji.

‘Drujgi put ubijamo Tita’

Sjednicu je, kako se navodi, obilježila žestoka rasprava onih koji su bili za protiv preimenovanja.

Rada Borić iz Nove ljevice rekla je da strahuje “da ćemo mi drugi put ubiti [bivšeg dugogodišnjem predsjednika nekadašnje Jugoslavije Josipa Broza] Tita”, te primijetila da “ako se grad stidi svoje slavne prošlosti, ima upitnu budućnost”.

“Tito je Hrvate poveo u borbu protiv fašizma“, podsjetio je na sjednici Odbora Rajko Ostojić iz Socijaldemokratske partije.

“Danas je dan kada stvari moraju izaći na vidjelo. Mladi ne žele živjeti u državi u kojoj su ministri plagijatori, a korupcija normalna stvar. Govorimo o osobi koja je povela Hrvate u borbi protiv fašizma i danas se toj osobi ukida trg. Nevjerojatno! Zar mislite da će se mladi nakon toga vratiti? Zapitajte se tko je sljedeći? Gospodin Bandić, koji je bio donositelj odluka i dobio šest mandata, danas je provoditelj odluke stranke koja je dobila osam posto glasova. Bandić s ovim prestaje biti gradonačelnik. Mislim da je Milan Bandić pao bez ispaljenog metka”, rekao je Ostojić.

Kako je ranije najavljeno, konačnu odluku o ovom prijedlogu donijet će Gradska skupština na narednoj sjednici, koja će najverovatnije biti održana u augustu.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada