Požari u regiji tinjaju, Čvrsnica i dalje gori

Još uvijek gori na Podveležju, blizu entitetskih linija, dok gašenje otežavaju minska polja (Fena)

Požar koji je u srijedu navečer prešao iz Crne Gore u Hrvatsku na brdu Bjelotina poviše konavoskog sela Bani, nakon što je u četvrtak stavljen pod nadzor, tokom noći ponovno se rasplamsao, ali ne ugrožava kuće, potvrdio je komandant JVP Konavle Mario Magud.

“Vrhove Bjelotine gasit će zračne snage. Požar je sad ušao nekih 800 metara na područje općine Konavle i jutros će ga gasiti dva kanadera. Imamo jednu stazu kojom ćemo pokušati doći do dijela požara koji se spustio niže, no do samih vrhova i dalje ne možemo doći”, rekao je Magud.

Ovaj požar zahvatio je oko 250 hektara površine, od čega je 50 hektara sa hrvatske strane.

Požar koji već danima gori na Čvrsnici, u bh. općini Jablanica, tokom noći se intezivirao, ali brojni vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite u petak nastavljaju planirane aktivnosti.

Vatrogasci noć proveli na planini

Prema riječima Omera Nezirića iz jablaničke Civilne zaštite, sada je cijela planina pod dimom i teško je vidjeti kako je pravo stanje.

“Jutro je prigušilo vatru, mislim da sada nema otvorene vatre, ali je dan vedar, temperature će biti više i očekivati je novo aktiviranje”, kazao je Nezirić.

Prema njegovim riječima, brojni vatrogasci su noć proveli na planini, u dva uspostavljena kampa, i u petak nastavljaju akcije odvajanja požara od dijela planine koji nije bio zahvaćen i same akcije gašenja.

U slučaju povoljnijih vremenskih prilika, letjelice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ponovo će biti aktivirani.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, ocijenio je da je stanje u petak ujutro znatno bolje, a da će tokom dana probati ući dublje u planinu.

Očekuju, kazao je, podršku helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Iz Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar kažu da u petak ujutro imaju dva aktivna požara na ovom području.

Gašenje otežavaju minska polja

Još uvijek gori na Podveležju, lokalitet Ravnica i Kamene, blizu entitetskih linija, dok gašenje otežavaju minska polja.

Pojavio se požar i na Gubavici, gde je upućena ekipa vatrogasaca na gašenje.

U Crnoj Gori su svi požari stavljeni pod kontrolu, iako i dalje tinja onaj kod Zabrđa i Mrkova, kod Herceg Novog.

Iz Službe zaštite i spasavanja Herceg Novom saopćeno je da su njihovi vatrogasci veliku pomoć dobili od kanadera iz Hrvatske, koji su, kako tvrde, bili efikasniji od protivpožarnih letjelica iz Ukrajine.

Aktivan je i požar na Vidovom vrhu, koji je zahvatio nepristupačan teren i ne prijeti objektima.

“U opštinama Tivat i Herceg Novi aktivni su požari na Konjevićima. Na lokacijama gdje su prethodnih dana bili aktivni požari još ima aktivnosti, ali je situacija znatno bolja i pod kontrolom”, saopćio je Direktorat za vanredne situacije, prenijela je Radio-televizija Crne Gore.

Izvor: Agencije