Gruevski i suradnici tvrde da nisu krivi i da ne misle bježati

Nikola Gruevski
Gruevskog i ostale tereti se za zločinačko udruživanje, zlouporabu novca i kršenje prava glasa (EPA)

Nikola Gruevski, bivši premijer i predsjednik VMRO-DPMNE, najutjecajnije stranke u Makedoniji, koja je sada u oporbi, izjasnio se u petak u Apelacionom sudu u Skoplju da se ne osjeća krivim po optužnici, koja njega i njegove suradnike tereti da su u predizbornoj kampanji zlouporabili pozicije i namještali izbore.

Uz Gruevskog optuženi za ‘aferu Titanik’ su bivši ministri Gordana Jankulovska, Mile Janakieski i tajnik u vladi Kiril Bozinovski i svi oni su od Suda zatražili da im se vrate putovnice s obrazloženjem da se ne osjećaju krivim i da ne namjeravaju napuštati zemlju.

Dok su oni pokušavali uvjeriti Sud da im vrati putovnice, specijalni tužitelj je ponovno inzistirao na njihovom uhićenju.

Gruevski: Putovnica potrebna za lobiranje

Sud odluku o tome hoće li im vratiti putovnice treba donijeti najkasnije u roku od 48 sati.

Optužnica Gruevskog i suradnika tereti za zločinačko udruživanje, zlouporabu novca u predizbornoj kampanji i kršenje prava glasa.

Gruevski je Sudu rekao da nema namjeru bježati iz zemlje, već da, naprotiv, ima namjeru proglasiti pobjedu na lokalnim izborima, koji će u Makedoniji biti održani na jesen.

Putovnica mu je, rekao je, potrebna da bi mogao lobirati uoči izbora kod sestrinskih stranaka u inozemstvu.

“Došao sam odgovoriti na sve njihove laži i neistine koje su izrečene u posljednjih nekoliko godina i da im kažem da planiram proglasiti pobjedu na sljedećim izborima, kao i da ponovno VMRO-DPMNE vratim na vlast, a ne da bježim iz zemlje”, rekao je Gruevski, kako prenosi Tanjug.

Slično je rekla i njegova kolegica, bivša ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska.

Optužnica u okviru ‘afere prisluškivanje’

Ona je kazala kako vjeruje u objektivnost Suda i da će Sud raditi u skladu sa zakonom, u skladu s argumentima i na temelju činjenica, bez politizacije.

Bivši tajnik makedonske vlade Kiril Božinovski tražio je da mu se vrati putovnica s obrazloženjem da se više ne namjerava baviti javnim funkcijama.

Od pet optuženih u ovom slučaju u Sudu se u četvrtak nije pojavio šef kabineta u jednom od ministarstava bivše vlasti Martin Protuger, za kojega je obrana podnijela liječničko uvjerenje da je narušenog zdravlja.

Optužnica protiv Gruevskog i suradnika je podignuta krajem prošle godine u okviru “afere prisluškivanje”, koju je pokrenuo aktualni premijer Zoran Zaev.

Izvor: Agencije