Grabar-Kitarović: Izjave Cerara i Erjavca su opasne

Miro Cerar, Karl Erjavec
Izjave Cerara i Erjavca Grabar-Kitarović smatra opasnima, ali kaže da se Hrvatska ne treba uzbuđivati oko toga (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je u petak da Hrvatska neće prihvatiti jednostranu implementaciju arbitraže o graničnom sporu sa Slovenijom i izjave slovenskog premijera Mire Cerara i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca o toj temi ocijenila “opasnima”. 

Cerar je u četvrtak rekao da će Slovenija odluku suda realizirati “na drugi način” ako će ju Hrvatska i dalje ignorirati, a Erjavec da bi Europska komisija trebala pritisnuti Hrvatsku da prihvati tu odluku kao što zbog sporne pravosudne reforme pritišće Poljsku i prijeti joj sankcijama.

‘Hrvatska se ne treba uzbuđivati’

“Izjave slovenskog premijera Mire Cerara i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca su doista opasne, no Hrvatska se ne treba uzbuđivati oko toga”, izjavila je Grabar-Kitarović predsjednica u za Dnevnik HRT-a, kako prenosi Hina. 

“Mi jednostavno ne prihvaćamo tu arbitražu. Ona je kompromitirana, apsolutno protivna međunarodnom pravu i Hrvatska neće dopustiti njezinu jednostranu impLementaciju”, istaknula je Grabar-Kitarović, dodavši kako Hrvatska za to ima “odlučnost, snage i kapaciteta”.

No, pozvala je slovenske kolege na nastavak razgovora o graničnom pitanju koji odnose dviju zemalja opterećuje od osamostaljenja 90-tih godina prošlog stoljeća.

Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Zagreb je tada ocijenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

Slovenske nade i hrvatsko odbacivanje

Službeni Zagreb inzistira da je arbitražni proces stvar prošlosti jer je kontaminiran i da je potrebno dogovor o granici tražiti u novom okviru, no Ljubljana presudu drži obvezujućom za obje strane.

Slovenska vlada je uvjerena da će presudu Zagreb postupno prihvatiti, a Banski dvori ustraju da nema nikakvog mehanizma bilo kojeg aktera u međunarodnoj zajednici koji može Hrvatskoj nametnuti provedbu presude u procesu u kojem više nije stranka.

Izvor: Agencije