State Department: I dalje postoji opasnost terorizma u BiH

Akcijom su uglavnom obuhvaćeni ugostiteljski objekti i njihovi vlasnici (Reuters)

Bosna i Hercegovina je i dalje kooperativan partner u borbi protiv terorizma te napreduje u razvoju protuterorističkih kapaciteta, ali “nasilna islamska ektremna ideologija te regionalne ekstremne grupe i dalje su potencijalni izvori nasilnog ektremizma”, navodi se u izvještaju State Departmenta o borbi protiv terorizma u 2016. godini.

“Snage sigurnosti općenito prate kretanja osumnjičenih stranih boraca, ali koordinacija sigurnosnih agencija nije zadovoljavajuća”, piše u izvještaju.

Dio izvještaja o Bosni i Hercegovini dio je sveobuhvatnog dokumenta u kojem se navodi kako su broj terorističkih napada širom svijeta i broj pogibija u takvim napadima opali u prošloj godini, drugu uzastopnu godinu, potaknuti opadanjem napada u Afganistanu, Siriji, Nigeriji i Pakistanu.

“Brojni građani BiH putovali su u Siriju i Irak kako bi podrzali ISIL i druge terorističke skupine, ali pravni i društveni napori za sprječavanje nasilnog ekstremizma doveli su do smanjenjem protoka stranih terorističkih boraca u odnosu na prethodne godine. Dužnosnici BiH i izvori otvorenih medija procjenjuju da je od 2013. najmanje 300 građana BiH napustilo destinacije u Iraku i Siriji, od čega se njih 50-ak vratilo. Dužnosnici vlade BiH izvijestili su kako ne postoji vidljiv odliv terorističkih boraca u 2016. godini”, tvrde analitičari State Departmenta.

Propusne granice

Većina problema u koordinaciji rada raznih sigurnosnih agencija i organizacija, navode, proističe iz institucionalnog rivaliteta, vidljiv je manjak kapaciteta u vođenju istraga i procesuiranju optužnica protiv osoba koje su se vratile u BiH, a bile su pripadnici neke od terorističkih skupina, što rezultira neadekvatnim kaznama.

“Postoje ozbiljni propusti u sigurnosti granica, a nije posve jasno jesu li provjeravani svi službeni ulazi u zemlju. Postoji dosta neslužbenih lokacija gdje se može ući u zemlju, a te se lokacije ne provjeravaju”, dodaju analitičari.

Za Kosovo se navodi kako je i tamo “nasilni ektremizam u porastu djelomično uz pomoć novca iz stranih organizacije koje propovijedaju ekstremne ideologije, kao i nasilnih ektremnih grupa koje aktivno koriste društvene medije za širenje propagande i regutiranje sljedbenika”.

Procjenjuju i kako je najmanje 315 ljudi otišlo s Kosova u Siriju i Irak da se pridruze ISIL-u ili Al-Nusra frontu, a vjeruje se da je 58 njih poginulo.

Za Makedoniju navode kako je prošle godine provela tri značajne protuterorističke operacije, od kojih je jedna bila u koordinaciji s vlastima u Albaniji i na Kosovu, što je dovelo do uhićenja 23 osobe.

Makedonske vlasti procjenjuju da su članovi i simpatizeri ISIL-a zadržali prisutnost u Makedoniji.

ISIL najsmrtonosniji

Ukupan broj terorističkih napada u 2016. godine opao je za devet posto u poređenju s 2015. godinom, dok je broj žrtava u njima opao za 13 posto, navodi State Department u izvještaju o globalnom terorizmu.

ISIL je proglašen najsmrtonosnijom skupinom u prošloj godini, izvodeći 20 posto više napada u Iraku i izazivajući 69 posto više pogibija u poređenju s 2015. godinom.

Podaci koje je prikupilo Sveučilište Maryland za State Department pokazuju da su se dogodila ukupno 11.072 napada širom svijeta u prošloj godini, rezultirajući s više od 25.600 pogibija.

Od te brojke, 6.700 su bili počinitelji napada, prenosi Reuters.

Iran vodi

Sjedinjene Države su u tom izvještaju otužile Iran da je vodeća zemlja u svijetu kada se radi o podržavanju terorizma.

State Department je još jednom uzeo za cilj “Iran koji ostaje 2016. prva zemlja u svijetu u podržavanju terorizma, a skupine kojima pomaže Iran i dalje imaju kapacitete prijetiti interesima SAD-a i njihovih saveznika”.

Iran je od 1984. godine, kao i Sirija i Sudan, na američkom popisu država koje “podupiru terorizam”.

“Iako je broj terorističkih napada i broj žrtava terorizma pao na svjetskoj razini 2016. godine, drugu godinu zaredom, terorističke skupine nastavljaju iskorištavati područja bezvlađa kako bi proširile svoju moć”, kaže Washington.

U tom smislu “ISIL u Siriji i u Iraku ostaje i dalje najveća prijetnja međunarodnoj sigurnosti”, dodaje State Department.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada