Proglašena elementarna nepogoda za splitsko područje

Četiri dana nakon katastrofalnog požara koji je poharao splitsko zaleđe, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban donio je odluku o proglašenju elementarne nepogode za područje zahvaćeno požarom.

Boban u priopćenju navodi kako je na temelju obilazaka područja zahvaćenih požarom proteklih dana procijenio da postoje elementi za donošenje odluke za proglašenje elementarne nepogode.

Pritom je naložio Povjerenstvu za procjenu štete od elementarne nepogode Splitsko-dalmatinske županije da prikupi podatke s opožarenih područja.

Stotine vatrogasaca i pripadnika Hrvatske vojske, uz pomoć više stotina civila, uglavnom navijača Hajduka, borili su se s požarima u okolici Splita, a najkritičnije je bilo početkom tjedna.

Gašenje je otežavala bura, pa je vatra ušla u neke četvrti na rubnim dijelovima grada.

Pričinjena je znatna materijalna šteta, a ljudskih žrtava nije bilo.

Kritike javnosti, ostavka ministra

Hrvatska javnost uputila je brojne kritike i primjedbe na reakciju nadležnih, pogotovo političara, pa je ministar obrane Damir Krstičević nakon nesuglasica s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, po kojoj je vojska sporo reagirala, ponudio mandat na raspolaganje.

I Grabar-Kitarović, i Plenković, i ministri u hrvatskoj Vladi odbili su njegovu ostavku, no on je ostao pri odluci.

U međuvremenu je, u četvrtak, buknuo novi požar na splitskom području, pa je na područje Otišića kod Vrlike upućen jedan airtractor.

Gori i na krajnjem jugu Hrvatske, u Konavlima, gdje se požar prenio iz susjedne Crne Gore. Tamo su upućena još dva kanadera, pa ih trenutačno četiri gase požar.

Plenković ponovo odbio ostavku ministra

Požari na jadranskoj obali i Krstičevićeva ostavka bili su i tema sjednice hrvatske Vlade, s koje je premijer Plenković ponovno poručio kako odbija ostavku ministra obrane.

Sâm Krstičević nije bio na sjednici, već ga je zamijenio državni tajnik Tomislav Ivić.

“Ova situacija je, kad gledamo globalno, prošla bolje nego što se moglo i zamisliti s obzirom na to da nije došlo do ljudskih žrtava niti izgaranja strateških objekata”, rekao je Plenković.

Potvrdio je i da će se šteta nadoknaditi iz proračuna, s obzirom na to da je proglašena elementarna nepogoda.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naveo je kako je, temeljem provedene istrage, kao mogućnost nastanka požara isključen kvar na dalekovodima.

“Uzrok je otvoreni plamen ili žar. Slijedi kriminalističko istraživanje kako bi se otkrio eventualni počinitelj, odnosno prvi uzrok požara”, rekao je Božinović.

“Jedna od naučenih lekcija je da sigurno treba biti bolje međusobno informiranje. S tim se mogu u potpunosti suglasiti. A evo, i ono što je možda u medijskom brzom svijetu važno, svojevrsno krizno komuniciranje, jer vidim da nas dio javnosti i medija lovi za svaku riječ, pa onda iz konteksta krivo i zlonamjerno interpretira. Što mislim da jest možda nečije pravo, ali je zlonamjerno u ovakvim okolnostima, pogotovo kada se Vlada maksimalno angažirala, kao i sve službe i jedinice lokalne i regionalne samouprave”, zaključno je poručio Plenković.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO