Prioritet Evropske unije je širenje na jugoistok

Mogherini se u Zagrebu sastala s hrvatskom šeficom diplomatije Pejčinović Burić (Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske)

Visoka povjerenica EU-a za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini izjavila je, za posjeta Zagrebu, kako je širenje Europske unije na zemlje jugoistočne Europe posebno važno pitanje, a Hrvatska je ključan faktor u tom zajedničkom europskom poslu.

“Najbolji put za osiguravanje stabilnosti i sigurnosti na području jugoistočne Europe je pružanje vjerodostojne i čvrste perspektive članstva zemljama u regiji”, rekla je Mogherini na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

“Željela bih istaknuti jednu točku koja je posebno važna za Europsku uniju i mene osobno, a to je rad ovdje u regiji na proširenju. To za mene najviši prioritet. Te aktivnosti i dijalog sa svih šest zemalja partnera u regiji snažno su intenzivirane posljednjih mjeseci”, rekla je Mogherini.

Nakon Pejčinović Burić, ona će se sastati i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Andrejem Plenkovićem te ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

Mogherini je rekla kako se u posjetu Hrvatskoj nalazi kako bi se upoznala sa stajalištima hrvatske strane u vanjskoj politici.

Hrvatska podupire europski put svih, a posebno BiH

Ministrica Pejčinović Burić prenijela je zajedničku ocjenu da treba pojačati angažman Europske unije na području jugoistočne Europe uz isticanje jasne europske perspektive svih država. 

“Hrvatska daje snažnu podršku proširenju na sve zemlje jugoistočne Europe i insistira na vjerodostojnosti politike proširenja i individualnom pristupu, te ispunjavanje uvjeta i kriterija”, rekla je Pejčinović Burić.

Po njezinim riječima, “reformski put jedan je od osnovnih elemenata za postizanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta na jugoistoku Europe, a Hrvatska je na tom putu spremna svim državama dati punu političku i tehničku potporu”.

“Proširenje i fokus na jugoistočnu Europu nije uvijek svim državama članicama jednako važno kao što je važno Hrvatskoj, kao što mi mislimo da bi trebalo biti važno EU-u”, rekla je Pejčinović Burić.

Još je rekla kako je s Mogherini razgovarala o europskom putu svih država u regiji, posebno o Bosni i Hercegovini.

“Složili smo da treba nastaviti davati snažnu podršku BiH na tom putu”, rekla je ministrica i istaknula da je, “što se hrvatske strane tiče,  Bosna i Hercegovina posebna važna”.  

Izvor: Agencije