Židan: Hrvatska djeluje po balkanskom sistemu

Dejan Židan
Židan: I slučaj teran pokazuje da imamo posla s državom koja djeluje po balkanskom sistemu (EPA)

Potpredsjednik slovenske Vlade i ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je u utorak da podržava stajalište svog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da Vlada ovog tjedna raspravi o kršenju teritorijalnog suvereniteta Slovenije u Piranskom zaljevu i o tome pismeno obavijesti Europsku komisiju.

“Taj prijedlog je izrazito dobronamjeran. Ako netko misli da ćemo odluku Arbitražnog suda o granici s Hrvatskom na moru moći implementirati u međusobnom dogovoru s Hrvatskom, onda je vrlo naivan”, kazao je Židan slovenskim novinarima tijekom sastanka europskih ministara poljoprivrede u Briselu, komentirajući političku situaciju, odnose u vladajućoj koaliciji i odnose s Hrvatskom.

“Slovenija će pri implementaciji morati u prvom redu računati na samu sebe i ne nasjedati na obmane o traženju alternativnih rješenja koja ni ne postoje”, kazao je Židan, dodavši da podržava Erjavca, predsjednika Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) zbog njegovih dugogodišnjih diplomatskih i političkih iskustava.

Židan: Pitanje granice ‘nije šala’

Židan je predsjednik slovenskih socijaldemokrata (SD), treće najveće stranke u koaliciji, a kazao je da se slaže s Erjavcem kako problem granice s Hrvatskom “nije šala” jer je to i vanjska granica schengenskog prostora.

Implementacija arbitražne presude trebala bi biti odgovornost svih država koje su članice Schengena, ustvrdio je, dodavši da u dogovaranju s Hrvatskom kao ministar poljoprivrede i sam ima negativna iskustva zbog spora oko vina teran.

U srijedu bi trebao stupiti na snagu delegirani akt koji je EU prihvatila na prijedlog Europske komisije, no Židan još uvijek smatra da je Komisija u tom slučaju djelovala pristrano i da se Hrvatskoj ne bi trebalo dopustiti da prodaje i proizvodi vino čiji je naziv za svoj kraški teran zaštitila Slovenija, i to prije ulaska Hrvatske u EU.

“Slučaj teran i mnogi drugi slučajevi pokazuju da imamo posla sa susjednom državom koja ne djeluje po načelima vladavine prava koji vrijedi za Europsku uniju, nego po načelima balkanskog sistema”, kazao je Židan, kako prenosi Hina slovenske medije.

Židan je najavio da će Slovenija do kraja idućeg mjeseca predati tužbu protiv Komisije na Sud EU-a u Luksemburgu jer je Komisija dopustila da istarski vinari svoj tradicionalni teran mogu prodavati s naljepnicom “Hrvatska Istra – teran” za koju Židan smatra da može obmanuti potrošače koji će misliti da piju vino iz Slovenije.

Problem hrvatskog terana

Židan je dodao da je njegova ekipa konzultirala pravnike oko mogućnosti da se Slovenija izuzme iz primjene delegiranog akta o teranu, ali da je to po njihovu mišljenju pravno neprovedivo, pa će se od srijede i u Ljubljani moći legalno prodavati hrvatski teran.

Ranije u srijedu održan je trilateralni sastanak predsjednika Hrvatske, Slovenije i Austrije u utorak u Salzburgu čiji je ishod, kako prenosi Hina, da hrvatsko stajalište o graničnom sporu sa Slovenijom nakon odluke Arbitražnog suda ostaje nepromijenjeno, Slovenija očekuje barem “neki maleni signal” Zagreba da ju je voljan primijeniti, dok Austrija iščekuje nastavak bilateralnog dijaloga i spremna je pomoći.

“Hrvatsko stajalište ostaje nepromijenjeno. Odluka Arbitražnog suda je kompromitirana. Mi je niti prihvaćamo niti odbacujemo jer je Hrvatska izašla iz arbitražnog procesa”, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka s domaćinom Alexanderom Van der Bellenom i slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.

Izvor: Agencije