Plenković: Ne prihvaćam ostavku ministra Krstičevića

Zabranom Krstičevićevog ulaska u Srbiju Beograd je reagovao na zabranu ulaska Aleksandra Vulina u Hrvatsku (Arhiva)

Hrvatski premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima rekao je kako ne prihvaća bilo kakav govor o ostavci potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

Plenković se odmah u uvodu konferencije osvrnuo na pisanje hrvatskih medija prema kojem je Damir Krstičević najavio svoju ostavku.

“Kao predsjednik Vlade ne prihvaćam najavljenu ostavku potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je dodao da je tijekom dana u Splitu održan sastanak kriznog stožera u vezi požara koji je počeo u noći s nedjelje na ponedjeljak, naglasivši da je riječ o jednom od 14 požara aktivnih u Splitsko-dalmatinskoj županiji protekla tri do četiri dana te spomenuo kako vidi “zlonamjerne komentare u medijima”.

“On je medijski interesantan i zanimljiv jer je rijetkost da požar dođe do samog Splita i predgrađa”, dodao je premijer i zahvalio svima koji su pomogli u gašenju.

Plenković: Možemo samo pohvaliti

Što se tiče izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da su oružane snage mogle biti na terenu ranije, Plenković je rekao kako vojska i oružane snage na požarište dolaze na temelju poziva i dogovora s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje (DUZS). 

Istaknuo je da je ministar obrane zajedno s glavnim načelnikom zahvaljujući njihovom iskustvu i mudrosti predvidio mogućnost širenja požara te su poslali vojnike iz Gospića da zaštite raketnu bazu u Žrnovnici. 

Ministar obrane je, kaže Plenković, anticipirao situaciju i unaprijed donio odluku da se vojnici iz Gospića prebace u Split, za što ga se samo može pohvaliti.

Naglasio je da je nakon usmenog dogovora u ponedjeljak oko 15:30 između DUZS-a i vatrogasnih zapovjednika dogovoren angažman vojnih snaga s Ministarstvom obrane i Glavnim stožerom u okviru zakonskih procedura i u mjeri koja je bila potrebna kako se pomoglo u toj situaciji.

Kazao je kako mu nije poznato na temelju kojih je informacija predsjednica donijela zaključak te da na sastanku stožera nitko nije spomenuo da se kasnilo s angažiranjem vojske.

Rekao je kako se s predsjednicom Grabar-Kitarović nije čuo, ali da se kratko čuo s Damirom Krstičevićem te mu je rekao da cijeni njegov rad i da se smiri.

Dodao je da je na požarištu još 438 pripadnika oružanih snaga, od kojih su jedni angažirani na sanaciji požarišta, dok su drugi u pričuvi.

Naglasio je kako nijedan strateški objekt nije bio ugrožen niti je izgorio, što je sve zasluga vatrogasnih snaga.

Hrvatski mediji su u utorak izvijestili da je ministar Krstičević ponudio mandat na raspolaganje i najavio ostavku nakon što je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da je Hrvatska vojska mogla ranije pomoći u gašenju katastrofalnog požara kod Splita i da treba provesti istragu o tome kako je požar izbio i proširio se.

Krstičević je takvu odluku donio i poručio premijeru Andreju Plenkoviću i predsjednici Grabar-Kitarović da ga “mogu odmah smijeniti ukoliko se pokaže da vojne snage nisu na vrijeme i kvalitetno reagirale na požar”.

Plenković je prethodno u Splitu izjavio da je “sistem odlično funkcionirao, da nije bilo stihije i da je sve funkcioniralo baš kako treba”.

Grabar-Kitarović je, međutim, napuštajući Salzburg, zbog požara u Dalmaciji, izjavila da je “vojska mogla i ranije pripomoći u borbi s vatrenom stihijom”.

Potom je Krstičević za Jutarnji list rekao da podnosi neopozivu ostavku.

Al Jazeerina reporterka Martina Kiseljak javila je da Krstičevićeva ostavka nije službeno potvrđena.

Službena potvrda nije se mogla dobiti ni iz hrvatske Vlade, niti iz Ministarstva obrane, kao ni iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

Nema službene potvrde

“Poznato je kako sistem zapovijedanja funkcionira. Zahtjev za angažman Hrvatske vojske daje glavni vatrogasni zapovjednik, a ja do danas nisam dobio nikakav zahtjev. U ovom trenutku na terenu je 200 vojnika i još 500 u pripravnosti, a naši vojnici već su ‘izginuli’ u gašenju”, kazao je prethodno Krstičević.

O svemu su različitog stava predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Plenković.

“Moje je mišljenje da je vojska na teren mogla izaći ranije. Iako nisu obučeni ni opremljeni kao vatrogasci za gašenje požara, čini mi se da je opseg požara bio takav da je trebala svaka ruka. Detaljnije ću moći reći tek popodne, kad vidimo na terenu što se zbivalo. Ovo je proces naučenih lekcija koje možemo i moramo pripremiti u okviru Strategije nacionalne sigurnosti, da naše službe djeluju u sinergiji i na taj se način nadopunjavaju”, rekla je Grabar-Kitarović.

Kad je Grabar-Kitarović kasnije rečeno da je Krstičević ponudio ostavku, ona je takvu ponudu odbila.

“Jako sam iznenađena da je ministar Krstičević ponudio ostavku. Ona je apsolutno neprihvatljiva. On je odličan ministar i jako dobro radi svoj posao te ne snosi odgovornost za to što se dogodilo. Vojska ne može sama izaći na teren već mora biti pozvana. I u ovoj situaciji odgovornost imaju oni koji su na terenu krivo procijenili situaciju i prekasno pozvali u pomoć vojsku. Iako su znali da im je ona cijelo vrijeme na raspolaganju. Vojska je u konačnici odradila jako dobar posao”, rekla je hrvatska predsjednica za Jutarnji list.

Izvor: Al Jazeera i agencije