Erjavec: O ‘jednostranim potezima Hrvatske’ obavijestiti Brisel

Karl Erjavec, Slovenija, Ministar vanjskih poslova
Erjavec kaže da je to potez 'pro forma' jer ne očekuje da će Hrvatska prihvatiti prijedloge (EPA)

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je da ovaj tjedan očekuje “ozbiljnu raspravu” u okviru vladajuće koalicije o “jednostranim potezima Hrvatske” u Piranskom zaljevu, odnosno Savudrijskoj vali, i da bi vlada Mire Cerara o tome trebala obavijestiti Brisel.

“Hrvatski jednostrani potezi nisu šala, to je neposredno kršenje suverenosti Slovenije i schengenskog prostora u Piranskom zaljevu”, kazao je Erjavec tijekom sastanka europskih ministara vanjskih poslova u Briselu, kako ga citira Slovenska tiskovna agencija STA, a prenosi Hina.

Čak 52 incidenta od hrvatske strane

Slovenija će, kako je najavio, o preko 50 “incidenata” koje je od donošenja presude arbitražnog suda prije 15-ak dana počinila Hrvatska, poslati pismo Europskoj komisiji.

“Nakon što je donesena arbitražna odluka došlo je do 52 jednostrana incidenta od strane Hrvatske, pri čemu je od izuzetne važnosti da to nije samo kršenje međudržavne granice nego i povreda schengenske granice i kršenje pravnog poretka EU-a”, kazao je Erjavec, dodavši kako više nema smisla o incidentima prosvjedovati kod hrvatske vlade nego bi o svemu trebalo obavijestiti Brisel.

“Hrvatski jednostrani potezi nisu šala nego ozbiljna stvar, očekujem da će na to reagirati Europska komisija kad je o tome obavijestimo”, kazao je Erjavec koji od vlade očekuje službeno očitovanje i pismo za Brisel.

‘Nema smisla slati diplomatske note’

“Na te stvari više nema smisla svaki put upozoravati Zagreb i slati diplomatske note”, naglasio je slovenski šef diplomacije.

Hrvatski i slovenski premijeri Andrej Plenković i Miro Cerar potvrdili su prošle srijede različite pozicije oko granične arbitraže, ali su istaknuli da će se unatoč tome nastaviti dijalog između dviju susjednih zemalja.

Sastanak dvojice čelnika u Ljubljani bio je prvi nakon objave arbitražne presude koju Slovenija smatra obvezujućom, ali ne i Hrvatska jer je izašla iz arbitražnog procesa koji drži kompromitiranim.

Izvor: Agencije