Tužiteljstvo BiH protiv Dodika formiralo predmet po Izetbegovićevoj prijavi

Đavo će ga znati zašto SDA, baš nakon sastanka sa čelnicima SNSD-a, pokreće pitanje imena entiteta Republika Srpska (Reuters)

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet na osnovu prijave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

Izetbegović je Dodikove izjave o bošnjačkim povratnicima u Republiku Srpsku ocijenio “najopasnijim izjavama jednog visokorangiranog zvaničnika u Bosni i Hercegovini”, poručujući da se “takvo protivustavno djelovanje mora sankcionirati”.

Dodik je, obraćajući se prije 10 dana okupljenima na jednom javnom skupu u Bratuncu, za bošnjačke povratnike u Podrinje rekao da su se “vratili nakon rata da ponovo okupiraju Drinu” što je Izetbegović nazvao “protivustavnim i protivdejtonskim”.

Stoga se Izetbegović obratio nadležnim bh. i međunarodnim tijelima – Uredu visokog predstavnika, Vijeću za provedbu mira i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, od kojih je zatražio da reagiraju, sankcioniraju i zaustave “višegodišnje anticivilizacijsko, antidejtonsko i protivustavno djelovanje Milorada Dodika”.

“Tužiteljstvo BiH je zaprimilo akt člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, slijedom čega je formiran predmet koji je dat u rad postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH”, rečeno je portalu Klix.

Dodik: Nisam mislio na povratnike

Nakon Izetbegovićeve konferencije za novinare oglasio se i Milorad Dodik, rekavši kako se njegova izjava u Bratuncu “nije odnosila na povratnike”.

“Rekao sam da postoje organizacije koje su davale pare isključivo da se ljudi vraćaju na istok i uz samu Drinu i da to predstavlja novi pokušaj oživljavanja starih strateških ciljeva. Poznato je da postoje organizacije u svijetu koje su djelovale i danas djeluju u BiH, razne islamske organizacije koje danas podržavaju i terorizam, a ranije su podržavale projekte povratka, i da ih je Savjet bezbjednosti UN zabranio”, naveo je Dodik.

“Već skoro deceniju Milorad Dodik podriva stabilnost, remeti sigurnost, koči napredak i unosi nemir u javni život Bosne i Hercegovine. On negira genocid i veliča pravomoćno osuđene vođe ratnih zločinaca, prijeti odcjepljenjem entiteta RS, organizira neustavne referendume, uskraćuje prava povratnicima u RS, podriva suverenitet Bosne i Hercegovine i njenih institucija, koje su temelj i garancija pravne i fizičke sigurnosti države, njenih naroda i građana”, rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare održanoj prije toga u Sarajevu.

“Po Miloradu Dodiku, Bošnjaci, starosjedioci Podrinja, su okupatori. Etničko čišćenje i genocid počinjen nad njima je pozitivan, a njihov povratak u skladu s Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustavom Bosne i Hercegovine je ponovna okupacija i treba je spriječiti. Radi se o najopasnijoj izjavi jednog zvaničnika u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Mirovnog sporazuma. Ovom izjavom Milorad Dodik se najdirektnije upustio u protivustavno i antidejtonsko djelovanje, počinivši krivično djelo”, kazao je Izetbegović.

U pismu međunarodnim institucijama Izetbegović je upozorio kako je “krajnje vrijeme da konkretnim i odlučnim mjerama odgovorite na ovu po mir, sigurnost i napredak Bosne i Hercegovine najozbiljniju i rastuću prijetnju”.

Izvor: Agencije